1. september går Romsdalseggenløpet av stabelen for sjette gang. Det er Norsk Fjellfestival som er arrangør, og i år har de dratt til med ei ny løype i tillegg til den gamle.

– Romsdalseggenløpet er et flott løp slik som det er, men vi hadde lyst til å lage en lengre løype i tillegg, sier initiativtaker til «Romsdalseggen Fjord to Summit», Matti Bernitz Pedersen.

Han forteller at både Molde, Stranda, Hornindal og flere andre steder i regionen har slike lengre fjelløp.

– Det passer en litt mer internasjonal standard, for å si det sånn. For folk flest er Romsdalseggenløpet mer enn nok som det er, men en lengre konkurranse håper vi kan treffe flere tilreisende og kanskje internasjonale konkurrenter. De kommer sjelden for en tur på en times tid, sier han.

25 plasser

I år er det kun 25 plasser i denne klassen, og Bernitz Pedersen forteller at det begynner å fylle seg opp.

– Vi har mange sterkere lokale utøvere på startstreken, sier han, og legger til at det blir start og mål ved Tindesenteret.

Løypa går så opp og forbi Nesakla, før man så fortsetter på stien over Vikånøsa mot Isfjorden, krysser Steinselva, og følger stien over Furukollen helt ned til Isfjorden. Deretter fortsetter løypa rundt tre kilometer langs veg, forbi Sivilforsvarsleiren og inn til Øysteinsbrua, før man følger stien opp gamlevegen i Venjesdalen, forbi Selebota og opp til parkeringen. Her begynner den vanlige stien over Romsdalseggen, ned Romsdalstrappa og tilbake til Norsk Tindesenter. Løpet går hele veien på godt etablert og merket sti.

– At Romsdalseggen skulle være sentral også i denne varianten var selvsagt helt fra starten. Det er et flott sted å løpe. Med Fjord to Summit får man i tillegg med seg den fantastiske stien innover ryggen høyt over Isfjorden, med flott utsikt, og nydelige, løpbare stier, sier han.

Tenker sikkerhet

– Vi anslår at vinnertida blir på rundt 3,5 timer. Det er mange lokale som har «prøveløpt» denne løypa, og de skryter veldig av den. Det som er litt spesielt er at nesten hele løypa går på sti, og at det ikke er mye veg. Det blir ofte en del veg eller myrområder i disse fjelløpene, forklarer han.

De har valgt kun å ha 25 plasser første året, slik at de får testet ut logistikk og trasé skikkelig før man eventuelt tar med flere.

– Dette er ikke et ekstremt løp, og det er mange løp som er langt mer krevende. De som melder seg på vet hva de går til, og de e vant til å løpe i fjellet. Samtidig er sikkerheten det aller viktigste når vi skal arrangere et slikt løp, og turen ned fra Nesaksla være litt tøff. Vi vil ikke at det skal oppstå noen farlige situasjoner, så vi vil ikke ha med flere deltakere før vi ser at det fungerer, sier Bernitz Pedersen.

Målet er å kunne arrangere «Fjord to Summit» årlig.

– Det er flere slike løp i regionen, og vi synes Rauma burde ha et som matcher, sier han.

Publikumsvennlig

Det er lagt opp slik at starten på «Fjord to Summit» går tidlig nok til at deltakerne i det ordinære løpet kan få med seg starten før de drar til Venjesdalen. Videre vil antakelig de fleste være tilbake igjen før vinnerne går i mål.

– Dette er jo også noe vi gjør for å skape mer aktivitet rundt Tindesenteret, forklarer han.

Går som normalt

Det ordinære Romsdalseggenløpet går som normalt.

Løypa er 8,6 kilometer lang, og begynner på Venjesdalssetra. Klokka stopper ved Ottarbu på Nesaksla, mens målgang er nede i sentrum ved Norsk Tindesenter.

– Der blir alt som det har pleid, med turklasse, bedriftsklasse og konkurranseklasse. Vi gleder oss, sier Bernitz Pedersen, som sender ut utfordringen til å melde seg på.

– Det er fortsatt noen få ledige plasser igjen, sier han.

Matti Bernitz Pedersen oppfordrer til alle som ferdes over Romsdalseggen og på Aksla denne dagen til å ta hensyn til løperne, og gjerne heie dem frem:

- Det trenger de!