- Jeg er egentlig en positiv person, har ventet i det lengste med å si noe, men nå føler jeg at begeret er fullt, sier Hildegunn Hagen Bøe, eier og driver av Hobbykroken Rauma.

Butikken ligger vis-à-vis Kvartal 1 i Vollan. Oppgraderingene av sentrum startet i begynnelsen av mars. Da var det var ifølge Bøe som å skru av en bryter.

Nedgang allerede i mars

- Allerede i mars ser jeg kraftig nedgang fra året før, sier Bøe , som nå driver butikken på tredje året.

Hun forteller om en butikk i vekst, og at hun endelig kunne begynne å ta seg ut litt lønn.

- Men med byggestarten var det tilbake til start. I dag, fram til klokka 13 har jeg hatt under hundre kroner i omsetning. Vi vet alle hvor mye et brød koster. Og så skal jeg betale skatt og moms. Jeg har tre timer igjen å gjøre det på i dag. I fjor på samme tid hadde jeg 2400 kroner i omsetning, sier Bøe og viser en bukett med hvite roser.

- Disse fikk jeg i dag. Av en kunde! Jeg fikk de som ei oppmuntring fordi det er vanskelig å drive butikk her nå, sier hun.

- Jeg har forståelse for at dette blir gjort, og alt blir bra. Men for meg som butikkdriver handler det nå om å overleve denne perioden. Hvis ikke kan vi ikke høste av forbedringene som blir gjort.

- Hva kunne vært gjort annerledes?

- De kunne kanskje gjort fra seg i én ende. Delt arbeidet opp i mindre stykker. Og så kan vi snakke om tidspunkt. Sommersesongen, for eksempel. Burde det vært tatt ei lengre pause da? spør Bøe.

Hun opplever at kunder blir skremt av byggebråket, noen trenger hjelp til å bli loset riktig veg ut igjen. Og vareleveringen er utfordrende.

Vurderte å stenge

Bøe sier også at hun mangler informasjon.

- En bør vite hvordan en kommer seg til jobben neste dag. Torsdagen under martnaen var det for eksempel veldig vanskelig. Det var stengt på alle bauger og kanter. Det endte med at jeg måtte parkere nede på Victoria og måtte bære alt av utstyr jeg trengte over armen. Jeg har lager i bilen og er egentlig avhengig av å ha den i nærheten. Da jeg gikk til butikken fulgte jeg gata ned Vollan, slik kundene vil gjøre, men da jeg kom hit måtte jeg presse meg imellom et gjerde og ei pølsebod for å komme fram, forteller hun, og sier at det da kokte litt innvending.

- Det blir mye tankevirksomhet. Bare det å finne ut hvor mye varer du skal tørre å ta inn, sier Bøe som landet på at hun vil fortsette.

- Jeg har verdens beste jobb. Jeg trives veldig med dette. Derfor vil jeg fortsette, sier hun, men håper hun snart kan få oppleve et byggefritt år.

- De begynte jo også å bygge Kvartal 1 da jeg startet opp, og de skal vel begynne i Strandgata når de er ferdige i Vollan, sier Bøe.