Raumasenteret Eiendom AS fortsetter arbeidet med å få godkjent de siste 570 kvadratmeterne i andre etasje som en del av kjøpesenteret.

I avslaget fra Fylkesmannen som kom i slutten av januar, beskriver Fylkesmannen en mulighet for å søke om dispensasjon for arealet.

Søknaden er nå til behandling, og Fylkesmannen signaliserer at de vil prioritere saka.

Sendt på høring

– Den er sendt på høring til fylkeskommunen, med frist til 9. mars. Etter at høringssvarene er kommet inn vil vi prioritere å få tatt ei beslutning i saka, sier assisterende direktør for Justis- og beredskapsavdelinga hos Fylkesmannen, Janne Woie.

Woie legger til at alle slike søknader om samtykke fra Fylkesmannen prioriteres, men at denne saka er spesiell med tanke på forhistorien.

– Det er ikke ofte vi går inn og omgjør et kommunalt vedtak på eget tiltak, utdjuper hun.

Kommunen er positiv

Ifølge Woie er det opp til søker å gjøre rede for hvordan fravikelsen av den rikspolitiske bestemmelsen for kjøpesentre likevel er forenlig med formålet til bestemmelsen.

Raumasenteret Eiendom AS sin søknad inneholder vurderinger av moderniseringen av senteret opp mot hensyn til eksisterende by/tettsted, opp mot effektiv arealbruk og opp mot trafikk, miljø og tilgjengelighet for de som ikke disponerer bil.

– Hvor relevant er kommunens syn på saka i deres vurdering av søknaden?

– Det er et relevant hensyn. De sier noe om hvilken utvikling de ønsker i egen kommune, svarer Woie.

I sin uttalelse til søknaden anbefaler kommunen at senteret får bygge om eksisterende kjøpesenter med inntil 565 kvadratmeter. Hovedbegrunnelsen for anbefalingen er at utvidelsen ikke vil være i konkurranse med annen sentrumsutvikling, at utvidelsen vil styrke og modernisere et allerede eksisterende kjøpesenter.

I tillegg nevnes det at økt handelslekkasje vil føre til økt miljøskadelig transport inn og ut av kommunen. Uttalelsen fra kommunen er fattet administrativt for å bidra til en rask saksgang og fordi planutvalget tidligere i 2014 har fattet tilsvarende vedtak om arealet bør inngå i moderniseringen av Raumasenteret.

Klager til departementet

Fordi klagefristen på Fylkesmannens avslag går ut før dispensasjonssøknaden er ferdig behandlet, har Raumasenteret Eiendom AS klaget på vedtaket som ble gjort i januar.

Om vedtaket opprettholdes av Fylkesmannen vil klagen bli sendt til departementet.