Helt mot slutten av 2014 fikk Raumasenteret Eiendom AS rammetillatelse fra Rauma kommune til å oppgradere et areal i andre etasje – der det tidligere har vært møbelforretning og lager, blant annet. Utbygger mener at dette arealet alltid har inngått i kjøpesenteret. Kommunen har ment noe annet, og sa først nei til søknaden.

Men 9. desember, etter lengre tids fram-og-tilbake, fikk utbygger medhold av kommunen i at det nevnte arealet kunne inngå i kjøpesenteret, og at utbygger dermed kunne pusse opp. 17 millioner er brukt, nå skulle ytterligere 25 millioner brukes for å ferdigstille oppgraderinga av senteret.

Stoppet av fylkesmannen

10 dager seinere sender assisterende fylkesmann Rigmor Brøste brev til kommunen, med beskjed om at vedtaket om rammetillatelse vil bli overprøvd.

Hva den formelle overprøvinga vil inneholde gjenstår å se, men det varsles om at vurderinga vil knytte seg til heimelsgrunnlaget for rammetillatelsen, så langt gjelder bygningslovgivningen og kjøpesenterforskriften.

Rådmannen for – saksbehandler mot?

– I denne saka tar jeg ingenting på forskudd lengre. Det er en slitasje uten sidestykke. Jeg har aldri opplevd noe tilsvarende. Og jeg har holdt på med dette siden 1975, sier daglig leder i Nordutbygg AS, Ingvar Sæther.

– Ja, du er profesjonell investor og utbygger og bør kjenne til hva som kreves. Hva har gått galt?

– Problemene i denne saka er skapt i rådhuset på Åndalsnes.– Åndalsnes Avis er kjent med at saksbehandler har anført at han behandlet saka under instruks fra rådmannen?– Ja, nettopp. Det er jo det samme som å henge ei varsellampe på dokumentet og be fylkesmannen stoppe saka.

– Ingen velvilje

– Lover og regler må følges?

– Ja, det må de. Men lover og regler gir også rom for tolkning og bruk av skjønn.

– Min opplevelse er at saksbehandler i Rauma kommune har vært motstander av denne opprustinga hele tida, og har utøvet tolkning og skjønn ut fra dette.– Vi har ikke blitt møtt med noen form for velvilje i denne prosessen, mener Sæther.

– Vegen videre nå?

– Vi må bare avvente. Men det har gått fryktelig lang tid, og ingen handelsdrivende i Rauma tjener på dette. Det er bare tapere i denne saka.– Raumasenteret fungerer ikke som senter, slik det står nå.

– Det er veldig beklagelig for leietakerne våre.

Se hva kommunen svarer