– Det gjorde jeg selvfølgelig ut fra at planutvalgets definisjon av bruksareal skulle legges til grunn for videre behandling, sier rådmann Oddbjørn Vassli.

Han sier videre at det tidligere i saka oppsto spørsmål om hvordan begrepet «bruksareal» skulle forstås som faktisk bruksareal eller areal som det har vært gitt byggeløyve for. Fylkesmannen har ment at bare areal som det eksplisitt har vært gitt byggeløyve for kan regnes med, og administrasjonen la dette til grunn. Men så vedtok planutvalget 20. august at det faktiske bruksareal ved innføring av kjøpesenterforskriften (i 2008) skulle legges til grunn.

– 16. oktober sendte arealavdelinga brev til fylkesmannen og ba ham vurdere dispensasjon fra kjøpesenterforskriften. Uka etter sender du brev der du ber fylkesmannen se bort fra det første brevet?

– Grunnen til at jeg sendte brev av 23.10 var at jeg mente at Raumasenterets forhold til kjøpesenterforskriften var avklart gjennom planutvalgets vedtak av august – sjøl om planutvalget hadde et annen konklusjon enn Fylkesmannen. Da var det heller ingen grunn til lenger å forelegge saka på nytt for Fylkesmannen og rådmannen ba derfor Fylkesmannen se bort fra kommunens henvendelse.

– Og du instruerte areal / saksbehandler?

– Jeg og enhet for areal var innledningsvis på linje med Fylkesmannen om hvordan bestemmelsene skulle forstås. Men etter at kommunens planutvalg hadde en annen mening så er det rådmannens plikt å sørge for at politiske vedtak i kommunens eget planutvalg blir lagt til grunn for administrasjonens saksbehandling.

– Min instruks om hvordan dette skulle skje ble lojalt fulgt opp av enhet for areal.

– Justerte søknad flere ganger

– Tiltakshaver opplever liten velvilje?

– Jeg synes dette er en banalisering av hva dette gjelder. Vår vurdering er heller at dette er en komplisert sak som må finne sin løsning innenfor både planverk, bygningslov og kjøpesenterforskrift.

– Jeg tror saka hadde vært bedre løst hvis også tiltakshaver/søker i større grad helt fra starten av hadde vært innstilt på å samarbeide om å finne en løsning innenfor de krevende rammer som gjelder i saka.

– Kommunen har faktisk gitt sitt bidrag, både gjennom planutvalgets vedtak og påfølgende administrativt innvilget rammesøknad. Nå er det Fylkesmannen som stopper saka – og da må Sæther heller snakke med han.

Rådmannen utdjuper at dette handler om uklarheter om den faktiske størrelsen på kjøpesenterarealet i Raumasenteret i dag, og hvor stort areal det søkes godkjenning for

– Her har tiltakshaver også vinglet ved å justere egen søknad flere ganger, samtidig som det er ulik oppfatning mellom Fylkesmannen og kommunens planutvalg om forståelsen av planbestemmelsene for området, i forhold til kjøpesenterforskriften, sier rådmann Oddbjørn Vassli.