I fjor kom Plasto på andreplass i konkurransen.

Mandag var Siemens på besøk på Åndalsnes for å lage en promoteringsvideo for den pågående konkurransen, som arrangeres sammen med Norsk Industri.

«Bakgrunnen for kåringen er at norske industribedrifter må digitaliseres for å møte internasjonal konkurranse, og at de nå kan lære av hverandre» skriver Siemens i en pressemelding.

Så langt er 65 bedrifter fra hele landet påmeldt. Plasto er sammen med Brunvoll i Molde de eneste nominerte fra Møre og Romsdal. Vinneren kåres i mai.

Stolt Plasto-direktør

Plasto-direktør Lars Stenerud er selvfølgelig stolt over at de igjen nevnes blant de aller fremste i Norge.

– Vi synes det er en anerkjennelse for måten dette teamet jobber på, og det viser også vår tilnærming; du må være ledende for å overleve i vår verden, sier Stenerud.

Plasto bruker cirka 15 millioner kroner på forskning, utvikling og innovasjon.

– Denne konkurransen går spesielt på produksjonsteknologi, automasjon og digitalisering. Og det er den største overskriften innenfor industrien om dagen, så det bruker vi mye tid på.

Siemens skriver om bedriften at Plastos «suksessfaktorer har vært evne til å levere produkt basert på kunnskap og innovasjon, og en moderne og automatisert produksjon. Flere roboter enn folk i arbeid. Satt på spissen kan hele fabrikken styres hjemmefra med en app».

Stiller krav til ansatte

Sjøl om roboter er på full fart inn, stiller det krav til de ansatte:

– For å være en moderne industriarbeider i dag, så må du ha en annen kompetanse enn du hadde før. Det er ingen tvil om at dem som jobber hos oss i dag har en mye større faglig kunnskap enn dem som jobbet her for noen få år siden. Det er delvis de samme folka som har tatt skrittet, men også noen yngre krefter har kommet til.

– Hvis du spør hvem som jobber her nå og i framtida, så er det dem som evner å tilegne seg ny kunnskap, sier Lars Stenerud.

– Kan man si at robotisering er med på å trygge de arbeidsplassene som er igjen?

– Ja, uten tvil. Ser man på forholdet salgstall og antall ansatte. Vi har hatt en skikkelig nedgang i olje og gassindustrien. Hvis vi ikke har hatt en så sterk automatisering, så hadde vi kanskje ikke overlevd. Hadde vi gjort det, så har det blitt en bemanningsreduksjon som er mange ganger den som er realisert.

Plasto har også stått for det kunststykket å konkurrere ut en kinesisk produsent:

– Havbruksproduksjonen som vi har i dag, har tidligere foregått i Kina. Den er nå konkurrert ut på kostnader og kvalitet. I 2014 var en tredel av alt vi produserte konkurrert tilbake fra Kina. En annen tredel ble eksportert til Asia. Så konkurransekraft er ekstremt viktig i vår verden, sier Stenerud.

Stolt ordfører

Ordfører Lars Olav Hustad var til stede mandag under Siemens besøk. Han er imponert over det Plasto har fått til:

– Jeg synes det beviser det arbeidet Plasto har drevet med i mange år. De har satset på forskning og utvikling og viser at det er en bedrift i Norgestoppen. At de blir nominert igjen sier det meste, for det er tøff konkurranse å bli kåret til Norges smarteste innenfor teknologi og digitalisering. Så dette er utrolig artig.

Da han snakket til Siemens og Plasto-ledelsen, sa han at det skulle bare mangle at de ikke ser til Rauma.

– Kanskje står vi med lua i hånda litt for ofte. Hvorfor skal ikke vi være litt stolt av det? sier ordføreren.

NTNU-student Frida Bergund og gründer Ola Tronrud er hovedpersoner i promoteringa av konkurransen. Her er de om bord på «Julsund». Foto: Per-Kristian Bratteng