Fredag gikk startskuddet for et stort forskningsprosjekt som skal styrke Plasto i havbruk og vann- og avløpsbransjen.

Forskningen skal gå over tre år og er støttet av Norges forskningsråd med 11 millioner kroner. Deltakere er fra industrien Pipelife, Helgeland Plast/AquaGroup og Plasto og forskningsmiljøene på NTNU Gjøvik og Sintef Raufoss.

To spørsmål

I forsknings- og utviklingsprosjektet skal man forsøke å finne svar på to store spørsmål:

  • Hvordan lage mer mat i havet ved hjelp av fiskeoppdrett, og kunne flytte den lenger ut på kysten

  • Innsamling av vann ved ekstrem vær for å unngå skader som følge av konsentrerte nedbørsmengder.

– Plasto er en av de mest spennende bedriftene å jobbe med. De er veldig framoverlente og har et veldig aktivt forhold til at de må jobbe med produktutvikling og forskning for å være i front. Det er jo nesten litt naturstridig at en skal kunne overleve som en liten bedrift på Åndalsnes og drive med sprøytestøyping. Det gjør de, og de er blant de beste på det og er flinke til å utnytte sin kompetanse og sitt nettverk både på kunder og leverandører og på oss som forskerleverandører. De er flinke til å stille krav til oss samtidig som de er flinke til å lytte til hva vi har av gode ideer.

Markerer seg i Europa

Han skryter også av Lars Stenerud, som i tillegg til å være en toneangivende styreleder på Åndalsnes, også setter sitt stempel i forskningsverden i Europa.

– Jeg var torsdag i et møte i Budapest, der også Lars skulle vært, men på grunn av vårt møte fredag ikke kunne delta. Han er aktiv i forskningen i Europa. Det står det virkelig respekt av. Det er det ikke mange med en liten bedrift som klarer. Han har forstått at skal du overleve, så må du være i forkant.

Garantert positivt resultat

Om de store problemstillingene de skal finne løsninger på, sier professoren:

– Vi vil alltid øke kunnskapen. Sjøl om vi kanskje ikke klarer å løse alt, så vil vi klare å komme et stykke på veg og øke kunnskapen rundt sprøyestøpingsprosessene. Vi er nærmest garantert et positivt resultat, sjøl om vi kanskje ikke bestandig treffer blink og klarer å få til akkurat det vi ønsker.

– Det vi ønsker et at vi skal ha en industridemonstrator her der vi kan bevise at dette her får vi til. Det tror vi at vi får til, det håper jeg vi får til og det er det vi skal jobbe for. Men det er ingen garanti – det er derfor det er forskning. Hvis dette hadde vært rett fram, så kunne man kjøpt det over disk, sier Martinsen.