Selv om Eidsbygdingene nå kan glede seg over sin splitter nye butikk som åpnet i begynnelsen av februar, kommer ikke utvidelsen uten utfordringer.

Tidligere var butikken liten nok til å være såkalt «Brustadbu» og kunne derfor holde åpent på søndager. Den muligheten forsvinner i utgangspunktet med den nye, større butikken.

Derfor ber Eid Handelslag SA kommunen om å søke til fylkesmannen om å bli definert som «typisk turiststed». Typiske turiststeder får nemlig ha søndagsåpent.

- Ikke bare Åndalsnes

«Denne dagen er spesielt viktig for oss å ha muligheten til å ha åpent i sommerhalvåret, da en stor del av omsetningen kommer fra turister og hytteeiere som er her nettopp i helgene,» skriver handelslaget i et brev til Rauma kommune.

Åndalsnes er allerede definert som typisk turiststed, og ble dette i 2011.

«Vi som bor i utkantene av kommunen ser selvfølgelig at det ikke bare er Åndalsnes som er turiststed. Det kommer stadig flere turister til alle kriker og kroker av Rauma», mener handelslaget.

Opp i formannskapet

Tirsdag skal saken opp i formannskapet.

Rådmannen har innstilt at kommunen skal søke om at Eidsbygda blir typisk turiststed fra 1. Mai til 31. August.

Handelslaget ønsker fortrinnsvis at hele Rauma skal defineres som typisk turiststed, men dette har vært søkt om før – og det ble da avslått.

Rådmannen vil derfor søke bare om Eidsbygda, og kun om sommeren, da han tror det er lite sannsynlig at noe annet vil bli godkjent.

Han mener at Eidsbygda oppfyller kravene til å bli definert som typisk turiststed.

– Dette begrunnes med at det finnes mange fritidsboliger, samt en campingplass i området. I tillegg viser omsetningstallene for butikken i området en stor økning omsetning i sommermånedene, skriver han i sin utredning.

Han frykter ikke konsekvenser av at butikken får søndagsåpent igjen.

– Butikken i Eidsbygda har tidligere hatt søndagsåpent. Det er derfor lite sannsynlig at konkurransesituasjonen på Nordsida vil endre seg hvis butikken får mulighet til å holde søndagsåpent, utover at butikken har fått et større salgsareal, skriver han.