hele Eidsbygdas butikk: – Hele bygda har vært involvert i å få til denne butikken, på et eller annet vis, sier Jørn Ole Skiri. Her sammen med Ann Iren Lislien (i midten) og Beate Voldstad. Butikken har hatt stigende omsetning de siste åra, og handleslaget har tro på mer. – Vi må ha økning for at dette skal gå rundt, sier Volstad,. Foto: Stine Vandevjen Olsen

Torsdag åpnes endelig den nye Joker-butikken i Eidsbygda. Den har vært under planlegging i mange år.

– Det er fem-seks år siden ideen kom på bordet. Vi merket at den gamle butikken ble for liten og at det ikke var mer å hente der, i tillegg til at trafikksituasjonen rundt butikken var krevende. Da begynte vi å se på hvilke muligheter vi hadde, sier leder i Eid Handelslag SA, Beate Volstad.

Stigende omsetning

Volstad forteller at butikken har hatt en stigende omsetning de siste åra.

– Men det er ingen gullgruve. Grunnen til at vi har fått til dette er rett og slett at alt er gjort på dugnad, det aller meste er gjort til kostpris og vi har fått maks uttelling på offentlige tilskudd, sier nestleder Jørn Ole Skiri.

De forteller om en lærerik prosess.

– Ingen av oss har bygget butikk før, og vi driver alle med andre ting til daglig. Derfor har det tatt litt lengre tid å bli ferdig, men nå er vi utrolig glade for å endelig kunne ønske kundene velkommen hit.

– En ny arbeidshverdag

Butikksjef Ann Iren Lislien forteller onsdag at de er i rute til åpningen, og at alt er under kontroll.

– Dette betyr en helt ny arbeidshverdag for oss som jobber her, og ikke minst gir det en kjempemotivasjon til å fortsette. Det er nesten litt uvirkelig – dette har vi jobbet mot i så lang tid, og nå er vi endelig i mål, forteller hun.

– Hva betyr butikken for Eidsbygda?

– For de aller fleste betyr butikken veldig mye. Butikken trenger folk gjennom hele livet, og den betyr også mye for hyttefolket og feriegjester. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger på at det nå kommer en ny og større butikk, sier hun.

– Butikken er et samlingspunkt, og det er hjertet i bygda. At vi har den er viktig for å fortsatt ha ei levende bygd, og for at folk skal ønske å bo her og flytte hit, sier Volstad.

Egil Kvam, som er prosjektleder i NorgesGruppen, hjalp til med å gjøre ferdig den nye Joker-butikken onsdag. Han forteller at det som nå skjer i Eidsbygda er helt spesielt.

– Det skjer veldig sjelden at ei så lita bygd trår til og bygger en splitter ny butikk. Ofte er det nedleggelsesspøkelset som truer mindre steder, men her har folk en stor tro på bygda si og på butikken, sier han.

– Har dere i NorgesGruppen troen også?

– Ja, helt klart. Ellers hadde vi ikke gjort dette, sier han.

– Må støtte opp

Også Erling Eide i Eidsbygda Bygdelag understreker viktigheten av butikken.

– Det sier seg selv at for ei lita bygd så er det utrolig viktig med butikken der du får bensin, diesel og alt av kolonialvarer. I tillegg er det en sosial møteplass, så butikken betyr mye for oss, sier han.

Han støtter handelslaget i at butikken, sammen med barnehagen og «skolen», utgjør hjertet i bygda.

– Vi må holde fast om slike samlingspunkt og støtte opp om dem. Ellers forsvinner de, sier han.

– Hele bygda har vært involvert i å få til denne butikken, på et eller annet vis, sier Jørn Ole Skiri. Her sammen med Ann Iren Lislien (i midten) og Beate Voldstad. Butikken har hatt stigende omsetning de siste åra, og handleslaget har tro på mer. – Vi må ha økning for at dette skal gå rundt, sier Volstad. Foto: Stine Vandevjen Olsen
Den nye butikken blir større, får lengre åpningstider og på sikt – flere ansatte. Prosjektleder Egil Kvam fra NorgesGruppen hjelper til med å få varer i hyllene. Foto: Stine Vandevjen Olsen