Tirsdag var statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Thor Kleppen Sættem (H), på Åndalsnes for å få høre om Jobbsentralen. Med NAV-medarbeidere, rådmann og ordfører rundt bordet fikk han orientering av prosjektleder Stian Fugledal Kvarsnes.

Kvarsnes fortalte hva de har fått til siden starten og hvorfor han mente at de hadde lyktes med Jobbsentralen. Det handlet om å starte i det små med enkle tiltak og oppgaver og å «se» brukerne. Og han snakket om vegen videre; at de kanskje skal over i inntektsskapende oppgaver.

Imponert

Og det var en meget imponert statssekretær vi snakket med i etterkant av den timelange presentasjonen:

– Rauma er et kjempeeksempel for veldig mange kommuner. Dette er et ideal! Jeg skal bruke det for alt det er verdt når jeg snakker med folk om aktivitetsplikt, sier Sættem til Åndalsnes Avis.

Han likte å høre at Jobbsentralen hjelper mennesker i en sårbar situasjon.

– Alle har godt av å bli satt forventninger til og ingen har godt av bare å bli møtt av passive ytelser og ingen forventninger om at de kan bidra med noe. Det å møte ungdommer med at du faktisk kan bidra, være med på en aktivitet, så er det vegen videre til jobb eller kanskje videre skolegang. Alternativet er at du blir passiv, snur døgnet og mister troa på deg sjøl enda mer.

På egen kjøl

Statssekretæren sier det er fantastisk artig å se hvordan Rauma kommune har gjort dette uten at de har blitt pålagt det av Staten.

– De har gjort dette på egen kjøl fordi de så at dette var riktig.

Han synes også det er kjekt å se at dette også for kommunen har vært en bra satsing.

– Det nesten å halvere antall sosialhjelpsmottakere er gull verdt også for kommunen – i tillegg til alle enkeltmenneskene du har gjort hverdagen bedre for.

– Er dette noe du tar med deg videre og bruker overfor andre kommuner; se til Rauma?

– Dette kommer statsråden til å få høre storyen om. Og det kommer KS til å få høre om. Og så skal jeg snakke med andre kommuner i Norge. Mange tror at det er bare de store som har ressurser til å gjøre det, men dette er et strålende eksempel på at en mellomstor kommune fint kan få det til, sier Sættem.