Da formannskapet i Rauma fikk spørsmål om prosjektet «Jobbsentralen» skulle fortsette, var det bare ett mulig svar: Ja, selvfølgelig! For dette har vært en kjempesuksess for alle parter.

Jobbsentralen skal aktivisere yngre under 30 år som har falt utenfor arbeidslivet, og for å få sosialhjelp har man aktivitetsplikt fire dager i uka. Da prosjektleder Stian Fugledal Kvarsnes orienterte politikerne i formannskapet om prosjektet, fortalte han om overraskende lite problem med oppmøte og innsats. Dessuten meldte han om pliktoppfyllende og takknemlige personer som har satt pris på å ha noe fast å gå til og å ha en sosial arena å møte andre. Ikke rart politikerne responderte med superlativer.

Prosjektet, som startet i 2014, kan vise til flere konkrete resultat. Av de 18 som har vært innom jobbsentralen, har mange tatt steget videre. Seks har fått jobb, én har tatt opp skolegangen, fire er over i andre tiltak mens to er ute av prosjektet på grunn av helse eller flytting. Fra denne høsten er minst fire-fem personer med videre.

Det er interessant og oppsiktsvekkende å merke seg at prosjektkostnadene er på én million kroner, mens sosialhjelpsutbetalingene er redusert med 1,2 million kroner. Med andre ord er prosjektet selvfinansierende. Og antall brukere i aldersgruppa 18–32 år som mottar økonomisk sosialhjelp er redusert med 40 prosent. Det er imponerende resultat av Nav Rauma.

Det er utfordrende og komplekst å skulle hjelpe unge sosialhjelpsmottakere. Målet for begge parter er å få den unge ut av systemet. Da er det spennende at Nav har valgt å aktivisere de unge og å stille krav til dem. Når det gjøres med både verdighet og respekt, klarer man å motivere de unge til å ta tak i sitt eget liv.

Det er ei fjær i hatten for Nav Rauma at flere Nav-ledere har kommet til Åndalsnes for å lære om prosjektet og at også statssekretæren i Arbeids- og sosialdepartementet, Thor Kleppen Sættem, har meldt sin ankomst. Her er man tydeligvis på rett veg, og jobben man gjør i Rauma kan bli brukt som mal for andre i landet.