Prosjektet med Jobbsentralen begynte i 2014, på bakgrunn av et økende antall yngre under 30 år som mottok sosialhjelp. Jobbsentralen er et tiltak for aktivisering for de som har falt utenfor arbeidslivet: for å få sosialhjelp har man aktivitetsplikt fire dager i uka.

Prosjektet har vært en stor suksess.

- Det har vært en veldig takknemlig gruppe å jobbe med. Vi har hatt overraskende lite problemer med oppmøte og innsats. Det har vært en pliktoppfyllende gjeng. Mitt inntrykk er at de har synes det har vært fint å ha noe å gå til, og fint å ha en sosial arena å møte andre, sier prosjektleder for jobbsentralen, Stian Fugledal Kvarsnes.

Nå blir trolig prosjektet videreført.

- Det vil alltid komme til nye sosialhjelpsmottakere, og vårt mål er å hjelpe dem ut av systemet igjen så raskt som mulig, sier han.

18 har vært innom

Deltagerne på prosjektet utfører ulikt arbeid i kommunal regi.

- Det skal både være så enkelt at de fleste kan få det til, og det skal være noe man ser en nytteverdi av, sier Fugledal Kvarsnes

Totalt har 18 unge vært innom sentralen, og seks har i ettertid fått jobb, en har tatt opp skolegang og fire er over i andre tiltak som for eksempel arbeidspraksis. To har sluttet på bakgrunn av andre årsaker, som for eksempel helse eller flytting.

- Når vi begynner på igjen nå i høst har vi 4-5 deltagere som fortsatt er med, og det kommer også nye til, sier han.

Tallene viser en reduksjon på 40 prosent  av antall brukere i aldersgruppen 18-32 som mottar økonomisk sosialhjelp.

- Det betyr mye for den enkelte å komme over i jobb eller utdanning. Mange har blitt motivert til å ta tak i livet sitt, sier Tove Touihri, leder for NAV Rauma.

Økonomisk gevinst

Fugledal Kvarsnes og Touihri fokuserer ikke på innsparing i kroner og øre, men på at flere unge har fått noe å gå til.

Likevel er det ikke tvil om at dette er et lønnsomt prosjekt.

Prosjektet har kostet rundt en million, mens sosialhjelpsutbetalinger for de samme årene er redusert med rundt 1, 2 millioner kroner.

- Selv om det er mange kompliserte årsak-virkningssammenhenger her, så er det sannsynligvis dekning for å si at tiltaket har vært selvfinansierende, konkluderer rådmann Oddbjørn Vassli.

- Vi har en større innsparing i utbetaling av sosialstønad enn vi har i utgifter til prosjektet. Og enda viktigere har prosjektet en stor sosialøkonomisk gevinst - og den er mye større enn det som synes av kommunens budsjett, sier Fugledal Kvarsnes.

Får besøk

Flere NAV-ledere har vært på besøk for å lære om prosjektet, og senest i forrige uke var representanter fra Ulsteinvik i Rauma.

Fugledal Kvarsnes og Touihri har også presentert prosjektet for Fylkesmannen, og den 20. september kommer Thor Kleppen Sættem, statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet på besøk.

- Det er vedtatt i Stortinget at det skal bli obligatorisk aktivitetskrav for sosialstøtte, men det er ikke iverksatt ennå. Vi setter stor pris på at de vil komme hit, sier Touihri.

Det er etterhvert mange kommuner som har likende prosjekt.

- Jeg tror det har vært viktig for at vi skulle lykkes at prosjektlederen har kunnet utforme prosjektet nokså fritt, både etter hans kompetanse og etter Raumas behov, sier hun.

- En solskinnshistorie

- Jeg vil gi honnør til ledelsen i NAV med medarbeidere som har jobbet både med jobbsentralen, boligtiltakene og oppfølging av brukere med behov for bistand til å bli selvforsørgende, sier rådmann Oddbjørn Vassli.

Evalueringen av prosjektet ble presentert for Formannskapet tirsdag. Også politikerne var alle enige om at dette er svært positivt.

De stemte enstemmig for rådmannens innstilling om å videreføre prosjektet. Endelig vedtak gjøres i neste kommunestyremøte.

- Resultatene jobbsentralen har hatt er veldig gode. Jeg har inntrykk av at dette er positivt for de som har vært med, sier Per Vidar Kjølmoen (Ap).

Han får støtte fra Arne Hop (KrF).

- Dette er en gladsak, sier han.

Arne Steffen Lillehagen (V) synes det er bra at prosjektet nå får oppmerksomhet hos toppolitikerne.

- Det er gledelig, men også litt underlig, at det er kommunen som viser veg for staten, sier han.