Fredag var generalinspektøren for Heimevernet, Tor Rune Raabye, på besøk på Setnesmoen for å informere de ansatte etter at forsvarssjefen torsdag gjorde det klart at han ønsker å legge ned HV11.

- Jeg er en del av forsvarssjefens ledergruppe, og jeg har vært tungt inne og ment noe om Heimevernets framtid. Jeg har vært ærlig, både innad og uttad, om hva jeg mener er best, men nå er viktig for meg å si at jeg står bak rådet som forsvarssjefen har kommet med, og støtter den beslutningen han har tatt, sier Raabye.

Han forteller at han har blitt lyttet til, og at han blitt hørt på en del ting, men ikke på alle.

- Det er forsvarssjefens privilegium å gi det rådet han mener er best. Jeg har blitt hørt på at innsatsstyrken er viktig, at vi trenger HV-skole og befalskole og at hovedtyngden av Heimevernsdistriktene skal bestå. Derimot ble jeg ikke hørt på når det gjaldt HV11 og Sjøheimevernet, som jeg gjerne vil skal bestå, forteller han.

12.000 færre

Hvis politikerne går for nedleggelse av HV11 vil området bli splittet mellom HV9 Bergenhus og HV12 Trøndelag.

- Det er klart at dette området er komplisert, både når det gjelder klima, typografi og kommunikasjon. Jeg har ment at 45.000 HV-soldater ville være et riktig tall på landsbasis, og det vet selvsagt forsvarssjefen at jeg har ment, men jeg stiller meg bak at han ønsker 30.000, sier han.

- Men vil dere klare å oppfylle samfunnsoppdraget med 12.000 færre på landsbasis?

- Det er åpenbart at en slik nedgang, 28 prosent i strukturen, vil ha en effekt på hva man kan gjøre og ikke. Men mye av dette er politikk. Hvilke oppgaver Heimevernet skal ta seg av i framtida, er i stor grad opp til politikerne å avgjøre, sier han.

- Fullt kjør

På Setnesmoen kjører de på med full aktivitet.

- Det jeg har sagt til HV11 er at de fortsetter med full gass til en annen avgjørelse blir tatt. Det er også holdningen jeg har blitt møtt med her i dag. Mitt inntrykk er at HV11 Archery er en meget god innsatsstyrke, og jeg har merket meg stor motivasjon og forsvarsengasjement blant HV-soldatene her i distriktet, sier han.