Vi møtte festivaleventyrer Heather Ørbeck Eliassen fredag morgen. Natten hadde hun tilbrakt i en "port a lodge"i utstillingen på Norsk Tindesenter. En "port a lodge" er et hengende telt som blant annet brukes under klatreekspedisjoner.

- Natten har vært veldig morsom. Jeg sov egentlig ganske godt, selv om det hadde vært enda bedre med en madrass, for det var litt hardt! Jeg har jo aldri sovet på noe liknende sted før. Det er en veldig kul ting. Tindesenteret burde nesten ha den ute på airbnb, forteller eventyreren.

Heather har forsøkt mange ting for første gang i løpet av Norsk Fjellfestival. De foregående nettene har hun overnattet i hengekøyehotell og i lavvo. Og på dagtid har det gått i ett, med opp til åtte forskjellige aktiviteter hver dag.

- Uka har vært veldig spennende, og jeg har hatt det utrolig gøy. Jeg har jo aldri vært på Åndalsnes før, og jeg har heller egentlig ikke vært noe særlig i Romsdalen. Det har vært veldig gøy å se alle stedene og bli kjent med lokalbefolkningen, og jeg har fått være med på mange aktiviteter jeg nok aldri hadde tenkt på å melde meg på, sier hun.

På lista over aktiviteter kan vi nevne blant annet keramikkurs, yoga, utematkurs, tur til Mannen, tur fra kulp til kulp,  stand-up padling, sykkeltur og mye annet.

- Det har vært en helt annerledes måte å bli kjent med et sted på. Jeg føler jeg har blitt skikkelig kjent med Rauma, fordi alle er med å deltar. Det virker som festivalen er laget av hele lokalbefolkningen, sier hun.

Inkluderende festival

Heather forteller at hun har opplevd festivalen som inkluderende.

- I går var jeg med på stand-up padling med de blinde. Det var en flott opplevelse å se de mestre padlingen, selv om flere av dem ikke kunne se noe som helst. Det er veldig fint at de tar vare på alle forskjellige folk under festivalen, forteller hun.

Hun legger til at stand-up-padlingen var den fineste opplevelsen i løpet av uka så langt, i tillegg til el-sykkelturen opp Trollstigen sammen med flyktningene.

- Det var skikkelig kult, for Trollstigen er et sted alle har hørt om. Å sykle opp der med el-sykkel var veldig kult, og det var ikke slitsomt i det hele tatt, forteller hun.

- Er det noe du har blitt utfordret på som du aldri hadde trodd du skulle gjøre?

- I morgen skal jeg i høydeparken Ville Verma. Det er kanskje det jeg gruer meg mest til. Jeg har brattkurs, og klatring synes jeg ikke er så ille, men zipliner og høyder på den måten er jeg ikke så glad i. Det blir en stor utfordring, forteller Heather.

- Ikke vant til oppmerksomheten

Og hele tiden være i sentrum og dokumentere alt hun gjør har også vært en ny opplevelse - og en utfordring.

- Jeg er ikke kjendis i det hele tatt, men man føler seg nesten som det. Jeg er ikke vant til å få så mye oppmerksomhet fra folk jeg ikke kjenner, ler hun.

Samtidig har festivaleventyreren mye å gjøre.

- Å skulle filme og ta bilder av alt man gjør, og legge ut på sosiale medier, høres kanskje ikke så vanskelig ut, men det er en del jobb. I tillegg er det mange steder det ikke er dekning, så det har også vært en utfordring, forteller hun.

Når kanskje ikke målet

- Nå har du vært på fjellfestivalen i seks dager. Hva vil du si til de som aldri har vært her før - hva er Norsk Fjellfestival?

- Det er en festival hvor du kan gjøre veldig mye forskjellig i og rundt fjellet. Jeg trodde først at det bare var toppturer, men det er det ikke. Det er veldig mye annet også, og det er det jeg prøver å få frem. Fjellfestivalen er en festival der folk ikke er med på alt, men kan velge ut de tingene de har mest lyst til å gjøre. Hvis du er glad i friluftsliv, så finner du noe her som du synes er spennende, mener Heather.

Selv prøver Heather å få gjort så mye som mulig, og målet er 50 arrangement og aktiviteter i løpet av uka.

- Jeg prøver å komme meg gjennom det, men det kan hende at jeg lander på 40 pluss, ler hun.

Kommer gjerne tilbake

Heather, som studerer journalistikk på Høgskolen i Volda, har alltid vært glad i friluftsliv.

- Jeg har hytte på fjellet, så jeg har hele livet vært mye i fjellet - det har vært mange familieturer. Men jeg er et veldig allsidig menneske. Jeg er ikke ekspert på noe, men jeg liker å prøve forskjellige ting. Jeg liker å gå på ski, jeg liker å rafte, jeg har tatt brattkurs, jeg har gått Besseggen og jeg har syklet Rallarvegen. Så jeg har gjort ganske mye forskjellig, forteller hun.

- Har ditt forhold til fjellet endret seg etter denne uka?

- Ja, jeg synes nesten det. Det siste året har jeg ikke vært så mye ute, for jeg har hatt så mye å gjøre, og det har ikke stått øverst på prioriteringslista. Men man blir veldig inspirert når man er med på en sånn festival, og jeg er ganske sikker på at det blir mange flere teltturer i året som kommer, forteller hun.

Ikke minst har hun fått mange ideer til turer, aktiviteter og tips og triks i naturen.

- Jeg har jo for eksempel fått prøve hengekøyehotell. Det er noe jeg kunne finne på å investere i! Jeg har fått prøve mange ting som jeg aldri hadde tenkt på at man kunne gjøre, sier hun.

Kunne du tenke deg å komme tilbake hit som deltager?

- Ja, helt klart! Jeg hadde nok tatt med meg venner hit. Jeg kunne tenke meg å for eksempel ta det som en Norgesferie, og stikke innom festivalen noen dager på vegen,

Heather kom til festival med åpent sinn, uten å helt vite hva hun gikk til.

- Jeg anbefaler absolutt festivalen til andre. Det er synd at ikke enda flere vet om den, selv hadde jeg bare så vidt hørt om den, sier hun.