Møtet begynner klokka 12. Budsjettsaka er satt opp forholdsvis tidlig i møtet.

Hele sakslisten finner du her.

Vi oppdaterer denne saken fortløpende med siste nytt fra debatten:

Vil du følge møtet på videooverføring? Klikk her.

12.05: Etter forslag fra Janne Hovde ble sak om "Status barnevern november 2016" flyttet før budsjettdebatten. Det ble enstemmig vedtatt.

Lars Olav Hustad innledet budsjettdebatten.

12.26: Lars Olav Hustad: Det er viktig at det er enighet om de store linjene i budsjettet. Vi har brukt mer penger til drift enn vi har hatt inntekter til. Får mindre utbytte fra Rauma Energi enn vi har fått tidligere, og det får store konsekvenser for driften. Driften må varig ned. Vi har brukt mer enn vi har hatt. Jeg håper i dag at v kan få vedtatt et budsjett med stor enighet, som er bærekraftig og hvor det er satt av midler til uforutsette hendelser. Vi hadde et vanskelig utgangspunkt, men jeg vil takke partiene i formannskapet som har jobbet fram de store linjene. Det vi har kommet fram til nå er mye bedre enn det vi startet med, og jeg er glad for å se at det ser ut til at hele kommunestyret ser viktigeheten av styrking av helse og omsorg.

12.34: Reidar Brude: Jeg mener at det er ikke urealistisk at vi kan ta ut et større utbytte enn fem millioner fra Rauma Energi i 2017. Ikke urealistisk å budsjettere med litt større utbytte. Vil komme tilbake med et forslag på dette.

12.35: Lars Olav Hustad: Kan hende Reidar Brude er inne på noe vesentlig. Vi får håpe han har rett. I god foretettningsskikk mener jeg det er riktig å vente med dette - slike ting hører hjemme under en generalforsamling.

12.37: Arne Hop: Dette er den viktigste debatten vi tar i løpet av et år. God prosess i høst, fått første utkast fra rådmann tidlig, og hatt tid til å diskutere. Glad for denne prosessen vi har lagt bak oss, og det har vært stor enighet om mye. En betydelig post som det har vært uenighet om - og det gjelder Vågstranda Skole. Foreslår at Vågstranda skole opprettholdes i hele perioden.  Har ingen annen inndekning enn å ta ned avsetning til disposisjonsfondet. Det er stabilt elevtall, og skolen betyr mye på Vågstanda. Kan bidra til et positivt vedtak for å styrke samholdet i kommunen. Det er mulig å få det til, men blir knappest avsetning til disposisjonsfondet i den perioden. Det er vi villig til å leve med.

12.40: Per Arne Skomsø: Det er en den blåblå regjeringa som har lagt de store rammene som nå er skyld i den situasjonen som Rauma er i dag. Skal likevel være ansvarlige. Sov dårlig i natt. Tenkte på Vågstranda skole. Det er ikke enkelt. Har vært rektor på en masse småskoler, og noen store. Vågstranda skole er ikke for liten, den har god nok kvalitet både pedagogisk og sosialt, men den er sårbar. Små skoler er sårbare, men ikke argument for å legge ned. Likevel vil SV gå for nedleggelse. Ble to andre faktorer som ble viktigere. Det ene er at vi ikke kan ha ei nedskjering på helse og omsorg. Det er krise der som det er. Og vi må ha noe til overs på budsjettet, for all erfaring tilsier vi får bruk for det. Det som bekymrer på Vågstranda er blant annet SFO tilbud. Har lagt inn et forslag som går ut på at SFO Vågstranda skal holde fram som før. Ber om at dette blir et enstemmig vedtak, såppass skylder vi Vågstranda. Budsjettet er ikke perfekt, men dette er det beste vi kan samle oss om i den situasjonen vi er i.

12.44: Per Vidar Kjølmoen: Det er krevende tider i Rauma, og vi må gjøre ytterligere kutt. For Ap har aldri høyt driftsnivå vært noe problem. Vi vil gjerne ha et mest mulig desentralisert tilbud i kommunen. Men vi må prioritere strengt. Finnes ingen andre utveier. Glad for at det er mindre spisse fronter i Raumapolitikken, der partiene er villig til å komme hverandre i møte. Vi vil ikke fremme vårt budsjettforslag på nytt. Har allerede klart å skjerme kultursektoren, og vi har fått inn en liten pott til tidlig innsats i skolen, som skal inn på Måndalen. Vil fremme følende tilleggsforslag. Det ene har med å kutte kuttet for barn og unge. Ønsker å skyve på investeringer i sentrum til slutten av planperioden. Har ikke vært i stand til å finne en varig løsning for Vågstranda skole. Men om det skulle bli tilllatelse til privatskole, må vi revurdere det standpunktet. I valget mellom privat og offentlig skole, velger vi offentlig. Men da vet jeg ikke hvordan det skal ende.

12.49: Ellinor Torsgård Solheim: Hvorfor ønskes styrkning av Måndalen framfor andre skoler?

12.51: Per Vidar Kjølmoen: Dette er et prøveprosjekt, og vi skulle gjerne satt inn dette på flere skoler, men det har vi ikke penger til.

12.51: Janne Søvik: Felles styrer for barnehagene på Nordsida, det er lite å spare på det, og det er bedre å. Eiendomsskatten - viktig å få delt den opp i fire terminer. Enklere å planlegge økonomien for den enkelte. Sentrumsutvikling. Tenker at vi har brukt nok. Ser at det ligger 50 millioner i GassROR til utviklingsprosjekt i kommunene. Håper vi kan benytte oss av det, og at også bygdene kan få benytte seg av dette. Glad for at vi skal beholde tre ungdomsskoler, men vi må tenke langsiktig. Renovering av Måndalen drar ut i tid, og jeg minner om at det må settes av penger til uteområdet der. Parkeringsforholdene er langt fra tilfredsstillende. Og hva med barnehagen? Hva slags langsiktige planer har rådmann og kommunestyret for Måndalen skole. Vil heller bruke sentrumspengene på skolen der.

12.58: Ellinor Torsgård Solheim: Har ikke sansen for kvartalsordning på eiendomsskatten. Blir dyrere for kommunen å sende ut fire ganger i året.

12.58: Janne Søvik: Enkelt å lage en ordning på dette. Når du får to regninger på x antall tusen i året, så kan det bli tøft for enkelte.

12.59: Renate Soleim: Rauma kommune står overfor en krevende situasjon. Det er ikke sånn at dette er en situasjon som går over. Må legge til rette for effektiv drift, uten at det går ut over kvaliteten på tjenestene. Det største saktsningsområdet vårt er helse og omsorg, for å unngå nedtrekk i rammene. Når det gjelder skole er vi glade for at det er stor enighet om en skolestruktur, og jeg håper vi kan legge debatten om ungdomsskolene død. Stolte av å ha fått flertall av et solid bærekraftig økonomi. Skal være rustet til å takle utfordringer også i framtida.

13.02: Magnhild Vik: Det viktigste for kommunestyret er å sørge for gode tjenester for innbyggerne i kommunen vår. På alle budsjettmøter er det trang økonomi. Akkuat som i fjor, så er det slik i år også. Barn, unge og eldre er de kommuneøkonomien dreier seg aller mest om. Mange har sagt mye bra om dette. Vi er enige i de aller fleste forslagene som kom i formannskapet. Gode forslag kom, og vi gikk for de. Det som er vikitg i tillegg til disse sakene for oss, er skole, barnehage og SFO. Vi vil at Vågstranda skal bli beholdt i et år til. Ønkset å beholde i perioden, men fikk tilbakemelding om at det blir for lite igjen til disposisjonsfond. Vårt eneste tilleggsforslag - beholde skolen i et år til, slik at vi ser hva resultatet blir fra departementet om privatskole på Vågstranda. Viktig å ha med oss dette svaret. Det er mye hvis, om og men. Hvis vi venter ett år, så får vi svar.

13.09: Arne Steffen Lillehagen: Vi er veldig glade for at vi i formannskapet kunne gå for å plusse på 2,7 millioner til helse og omsorg, til de som kanskje ikke har så mange som kjemper deres sak. Rådmannen har på mange måter gitt en god analyse av situasjonen i Rauma. Hvert år er det verste året vi har hatt. Tror det handler litt om holdning - vi må forholde oss til fakta. Hovedutfordringer er å skape grunnlag for å ha en aktiv samfunnsutvikling og ta ned driftsnivå.

13.18: Reidar Brude: Et ordtak som heter bedre sent enn aldri. Har ikke lagt fram budsjett før, men vil gjerne på bakgrunn av styremøtet legge fram. Enig i det meste. Det vi er uenige om er at vi vil beholde Vågstranda skole. Der er vi enige med KrF. Ønsker også økt utbytte fra Rauma Energi med en million. Ser ut til at det blir flertall for Vågstranda skole. Det beklager jeg. Det er ikke rett tidspunkt å gjøre dette på. Med bompenger blir dette en belastning for de som bor der. Hadde håpet at alle gode innlegg i avisene ville gjort inntrykk på de som sitter her, men det ser ikke slik ut. FrP er villig til å forhandle om for eksempel skolen. En begynnelse hadde vært å utsette et år. Da vet vi om det blir privatskoler, og vi kan se om Tresfjordbrua vil ha en positiv effekt for Vågstranda. Til slutt vil jeg nevne at det er kun Høyre og Venstre som ikke nevner skolestruktur i sitt valgprogram. Er det vilje til å bevare skolen, finnes det penger. Vi har løst det ved å ta ned avsetninger til disposisjonsfond.

13.24: Øyvind Hovde: Det er styret i Rauma Energi som foreslår utbytte, og det er generalforsamlingen som vedtar det.

13.25: Reidar Brude: Helt enig i det. Men det samme skjedde i fjor. Det ble etterbevilling fra Rauma Energi.

13.26: Ellinor Torsgård Solheim: Det er vanskelig å lage budsjett, det er det hvert år. Etter at vi har studert forslaget fra formannskapet. Ønsket å gå for det samme. Ser at vi ikke klarer å tenke på alt alene, og vi er villig til å bli med på gode forslag fra andre. Det gjelder for eksempel å kutte kuttet i helse og omsorg. Vi har rukket ut en hånd i dag. Vi har moderert forslaget når det gleder skolen til å bare gjelde ett år. Ordfører sier vi må forholde oss til fakta. Fakta er at det er søkt om det privatskole. Vi tar ikke skoledebatten i dag. Vi tar en skole, som er en lett å ta. Vi vet ikke hvordan det blir med privatskole. Vi legger ikke ned en skole med budsjettvedtak. Hvis den saka som kommer opp etter vi vet resultat, mener dere det samme da? Skal dere da dolke Vågstranda i ryggen, og likevel opprettholde skole?

13.32: Arne Steffen Lillehagen: Synes et er bekymringsverdig at det går tre elever fra Vågstranda-kretsen allerede går på Vike friskole. Kanskje er ikke bygda så samlet? Når det gjelder friskole, så forholder jeg meg til fakta.

13.33: Per Vidar Kjølmoen (Ap): Mye å gripe fatt i i Torsgård Solheim sitt innlegg. Vi har tatt skolen ut av økonomiplanen med økonomisk begrunnelse. Kommer opp som egen sak i kommunestyre med kommunestyre, og hvis det blir privatskole er kortene spilt på nytt for vår del. Vi er redd for for at hvis vi ikke tar strukturelle grep nå, så er det ungdomsskolene som ryker i neste runde.

13.35: Ellinor Torsgård Solheim (Sp): Vi er tydelige på at vi vil bevare skolestrukturen i hele perioden. Men det snakkes mye om struktur. Men når vi hele tiden snakker om å ta en skole, og ikke diskuterer for eksempel ungdomsskolene, så tar vi ikke en ordentlig stukturdebatt.

13.36: Janne Søvik (Ap): Enig i at vi bør ta en skikkelig strukturdebatt. Vi har bestemt oss for ungdomsskolene, men hva vil Senterpartiet med skolene på sørsida?

13.37: Ellinor Torgård Solheim (Sp): Vi ønsker å beholde strukturen som den er i inneværende periode. Både på sørsida og i resten av kommunen.

13.38: Lars Olav Hustad (H): Representanten Solheim innleder med at formannskapet hadde mange gode forslag. Spørsmålet til Senterpartiet - visste virkelig ikke Senterpartiet om tilstanden i helse og omsorg?

13.39: Ellinor Torgård Solheim (Sp): Klart vi visste om situasjonen. Men vi klarer ikke fokusere på alt samtidig, og vi er ydmyke på at vi kan gå for gode forslag når de kommer.

13.46: Torbjørn Bruaset (Sp): Har det skjedd noen utvikling når det gjelder det varslede søksmålet?

13.46: Rådmann Oddbjørn Vassli: Alltid en risiko når det er rettslig strid og det er advokater på begge sider. Har tatt tid på grunn av advokatbytte - skal i morgen møte de nye advokatene.

13.50: Arne Steffen Lillehagen (V): Bruaset lurer på hva som har skjedd over årene som har gjort det så vanskelig i Rauma. Jeg tror svaret er at kommunen får stadig flere oppgaver, men pengene følger ikke nødvendigvis med.

13.52: Pause i debatten.

14.14: Torbjørn Rødstøl (Sp): Bør få avklart Leiktun barnehage. Fremmer forslaget på nytt. Ber om at det settes igang arbeid med å avklare etterbruken av Rauma sjukeheim og oppgradering av Leiktun barnehage. Foreslår å sette av planleggingsmidler til dette i 2017. Ber om at dette blir flyttet fram fra 2020 til 2017.

14.21: Øyvind Hovde (H): Ser ut som vi klarer å lande et budsjett som alle er gankse enige om, bortsett fra Vågstranda skole. Regner med at alle har lest brevet fra Fylkesmannen om hva det betyr å være på ROBEK-lista. Positivt å ønske å framskynde Måndalen skole. Men har ikke sjans til hverken det eller opprustning i sentrum. Veldig beklagelig at vi ikke klarer å dekke inn 2015-underskuddet i 2017.

14.23: Per Vidar Kjølmoen (Ap): Vi nevnte brevet i vårt innleg. Derfor har vi sett oss nødt til å skyve på noen sentrumsinnvesteringer, fordi det går ikke opp. At vi ikke klarer å komme oss av lista, viser den prekære situasjonen vi er i.

Ordfører opplyser at det har kommet inn en rekke forslag.

Forslag fra Senterpartiet: Vil bevare Vågstranda skole ett år til, mot reduskjon i avsetning til disposisjonsfond. Ellers likt innstillinga fra Formannskapet. Fikk ti stemmer, falt.

Forslag fra Arne Hop (KrF): Vågstranda skole opprettholdes i økonomiplanperioden mot tilsvarende reduksjon i avsetning til disposisjonsfond. Forslaget fikk ni stemmer, falt.

Forslag fra Janne Søvik (Ap): Eiendomsskatten betales i fire terminer med forfall 31. mars, 30.juni, 30.september og 31.desember, med unntak for utlignet skatt under kr 1000, som forfaller i sin helhet 31. mars.

Forslag fra Ronny Antonsen (Frp): Innkreving av avgift til vann, avløp, renovasjon, feiing og eiendomsskatt innkreves kvartalsvis.

Forslag fra Arbeiderpartiet:

  • Det blir ikke gjennomført ytterligere kutt i enhet for barn og unge i 2017. Åtte stemmer for, det falt.

  • Rådmannen bes vurdere om styrking av hjemmebasert omsorg, foreslått av formannskapet, brukes for å styrke psykiatritilbudet i den hjemmebaserte omsorgen. Enstemmig vedtatt.

  • Gjenstående sentrumsinvesteringer i sentrum skyves til slutten av planperioden. 14 stemmer for, det er vedtatt.

  • Kommunestyret ber om å få framlagt en ny sak om rehabilitering av Måndalen skole og barnehage før behandling av budsjett- og økonomiplan i 2017. 26 stemmer for. Vedtatt.

  • Kommunestyret vedtar 7 promille eiendomsskatt for resten av planperioden. Fikk seks stemmer, det falt.

  • Ordning med felles styrer for ulike barnehager blir evaluert etter ett år. Enstemmig vedtatt.

Forslag fra Torbjørn Rødstøl (Sp): Etterbruken av Rauma sjukeheim, og avklaring hvor Leiktun skal være lokalisert i framtiden er viktige saker som må avklares snarest. Det avsettes planleggingsmidler til dette i 2017, og rådmannen bes gjennomføre en vurdering så snart som mulig, og legge dette fram for politisk behandling. Enstemmig vedtatt.

Forslag fra Per Arne Skomsø (SV): SFO- tilbodet ved Vågstranda skole held fram som før. Enstemmig vedtatt.

Forslag fra Reidar Brude (Frp: Ønsker opprettholde skolen i planperioden. Inndekning ved økt utbytte fra Rauma Energi, mindre avsetning til disposisjonsfond, og mindre godgjørelse til politikerne. Fikk en stemme, falt.

Forslag fra Janne Søvik: Samfunnsplanen skal revideres i 2017. Vedtatt med 14 stemmer.

Innstillingen fra formannskapet om årsbudsjett ble vedtatt med følgende endringer:

Åtte stemte imot innstillinga fra formannskapet med følgende endring, og det ble vedtatt:

  • Rådmannen bes vurdere om styrking av hjemmebasert omsorg, foreslått av formannskapet, brukes for å styrke psykiatritilbudet i den hjemmebaserte omsorgen.

  • Gjenstående sentrumsinvesteringer i sentrum skyves til slutten av planperioden

  • Kommunestyret ber om å få framlagt en ny sak om rehabilitering av Måndalen skole og barnehage før behandling av budsjett- og økonomiplan i 2017

  • Ordning med felles styrer for ulike barnehager blir evaluert etter ett år.

  • Etterbruken av Rauma sjukeheim, og avklaring hvor Leiktun skal være lokalisert i framtiden er viktige saker som må avklares snarest

  • SFO- tilbodet ved Vågstranda skole held fram som før.

  • Samfunnsplanen skal revideres i 2017.

Forslag om at eiendomsskatt, samt innkreving av avgift til vann, avløp, renovasjon og feiing betales i fire terminer i året, i stedet for to, bes utredes og kommer tilbake som egen sak.