Det første utkastet til rådmannens budsjettforslag kom den 12. september. I går fullførte rådmannen sitt endelige budsjettforslag, og det er få endringer fra den første presentasjonen.

- Budsjettet inneholder forslag om å redusere kostnadene i den kommunale driften permanent med 15 millioner kroner tilsvarende 3 prosent. De siste tre årene har Rauma gått med større eller mindre underskudd, nå må det tas strukturelle grep for å bringe kostnadsnivået i samsvar med inntektene våre, forklarer rådmann Oddbjørn Vassli.

Vil endre skolestrukturen

Det er fortsatt to store hovedgrep som rådmannen mener skal føre til dette.

For skolesektoren gjentas forslaget om å legge ned Vågstranda skole, samt å sentralisere ungdomsskolene.

- Disse tiltakene er begrunnet både med høye kostnader innenfor skolen og negativ utvikling i elevtallet framover – særlig på Nordsida og på Vågstranda, mener Vassli.

Med samme begrunnelse foreslås Eidsbygda barnehage overført til Åfarnes.

Samtidig vil han oppgradere Måndalen skole med ferdigstillelse i 2020, og nevner også at Læringsverkstedets nye barnehage i Isfjorden vil stå klar om et år.

Samler helsesektoren

Det andre grepet er å samle helse- og omsorgssektoren i det nye helsehuset som skal stå ferdig i 2018.

-  Fra å ha fire institusjoner for to år tilbake da Veøy ble nedlagt, skal institusjonsdriften samles i helsehuset med 90 plasser. Videre skal Voll og Åndalsnes sjukeheim omgjøres til omsorgsboliger med heldøgns bemanning. Alt dette er også begrunnet med kostnadsnivået knyttet til dagens drift og forberedelse til den eldrebølga som kommer mot 2025, sier Vassli.

Vil videreutvikle

Rådmannen vil fortsatt ha fokus på å videreutvikle Rauma.

- Regnskapet viser at vi kommer til å bruke 100 mill. kroner til utvikling av Raumasamfunnet i de 3 første åra av samfunnsplanen (2014-2016).  I de neste 4 åra fram til 2020 ligger 100 nye millioner inne til næringsområder, boligområder og sentrumsutvikling, sier han.

Må redusere

Men det svir også å ta ned driftskostnadene. Vassli forteller at det med så store kutt ikke er mulig å gjennomføre tiltak der bare kostnadene reduseres, mens tjenestene opprettholdes på samme nivå.

- Det at vi må redusere noe på den forsterka innsatsen mot barn og unge er nok et tiltak jeg kunne tenke meg vi slapp. Men den aller største utfordringen i budsjettet er at alle tjenesteområder for året 2017 vil få redusert budsjettrammene sine ytterligere en prosent utover de foreslåtte tiltakene. Her kreves det virkelig mobilisering, samarbeid og kreativitet for å lykkes, sier han.

Opp til politikerne

Nå blir det opp til politikerne å finne den løsningen de synes er best. Endelig vedtak gjøres i kommunestyret 15. desember.

Før den tid skal tjenesteområdelederne møte formannskapet og fortelle om sin arbeidshverdag og sine utfordringer, det blir informasjonsmøter i bygdene og formannskapet skal legge fram sin innstilling til 29. november.