I tirsdagens budsjettbehandling i formannskapet ble det enstemmig vedtak for bevaring av alle tre ungdomsskolene i kommunen. Det ble også flertall for rådmannens innstilling om å legge ned skolen på Vågstranda fra 2017.

Ønsket samarbeid

Budsjettbehandlingen startet med at politikerne fikk presentere sine forslag til endring av rådmannens forlag til budsjett. Kun Høyre, Venstre, Frp og uavhengig hadde felles forslag. De resterende partiene hadde hver sine endringsforslag. Alle parti ønsket å bevare ungdomsskolene. Både KrF og Senterpartiet hadde bevaring av Vågstranda skole i sine forslag. SVs Per Arne Skomsø var tydelig i starten av den flere timer lange budsjettbehandlingen, på at han ønsker at politikerne kan jobbe mer på tvers av konstellasjonene, slik at de ikke havner i kommunestyret med 14- 13 i alle sakene.

- Forutsetningene er endret

Sjøl foreslo han først å frede Vågstranda skole i ett år, men signaliserte at han var usikker. Etter gruppemøtet og samtaler med Høyre, Venstre, Frp og Marit Nauste ombestemte han seg og gikk for nedleggelse. Han begrunnet nedleggelsen kun med økonomi. Arne Hop (KrF) derimot, sto på sitt. – Budsjettet er den viktigste saka vi steller med som politikere. Vi peker ofte tilbake til junimøtet der vi ga noen retningsmidler. Jeg mener forutsetninger har endret seg. Nå går vi inn for å dekke underskuddet overt to år, ikke ett. Holdningen min fra juni har forandret seg, fordi jeg mener det er mulig å få det til. Elevtallet er stabilt i denne perioden og jeg tror bevaringa vil dempe opplevelsen av konflikt mellom utkant og sentrum, sa Hop.

Vil prioritere helse og omsorg

Ordfører Lars Olav Hustad sa i sin innledning at skole er viktig, og at det har blitt mye snakk om det. Han ønsker seg likevel en bred debatt, slik at den ikke bare handler om en eller to saker.

– Undertegna er sterkt bekymret for helse og omsorg. Med rådmannens forslag om nedtrekk i drift på én prosent, er det ikke håp om at det vil gå rundt. Det har uten tvil i flere år vært en skjevfordeling i forhold til andre tjenesteområder. Fagforeningene beskriver en situasjon som er sterkt bekymringsverdig. Hvem snakker Olga på 90 sin sak? Det må vi gjøre, sa ordføreren og var tydelig på at det var et ufravikelig punkt for hans del. Arbeiderpartiet hadde i sitt forslag til endring ikke inne forslag om å verne helse og omsorg for rådmannens forslag om nedtrekk på én prosent. Per Vidar Kjølmoen (Ap) sa at det likevel var noe han kunne være med på å diskutere. Kjølmoen på sin side hadde som hjertesak at midler til tidlig innsats ved 1. til 4. klasse ved Måndalen skole, måtte med.

- Også symbolsk verdi

– Dette er et tiltak vi ønsker fordi vi hører det er ei bekymring fra foreldre på Vågstranda om at det pedagogiske tilbudet ikke blir like godt i Måndalen. Symbolikken er også viktig. Vi ser det som et godt bidrag til bygdene, sa Kjølmoen.

Ordføreren uttrykte at det er uheldig at det kan bli oppfattet som om at de gjør en dårligere jobb i Måndalen, noe han mener de ikke gjør. Etter samtaler på tvers av gruppene, gikk han likevel med på et prøveprosjekt med tidlig innsats i Måndalen. Mens uavhengig representant, Marit Nauste, ga uttrykk for at hun mente det for Rauma var best å legge ned både ungdomsskoler og skolen på Vågstranda, ønsket Senterpartiet å bevare alle. Deres forslag til inndekning, blant annet gjennom redusert overføring til næringsutvikling i Nordveggen, reduksjon i politisk godtgjørelse, inndekning av ROBEK over tre år, e-handel og digitalisering, fikk ingen støtte av de andre partiene.

Oppsummert

Disse endringene av rådmannens budsjettforslag fikk flertall i formannskapet:

  • Fordele ROBEK-inndekningen over to år.

  • Økt eiendomsskatt i 2018

  • Bevare barnehagen i Eidsbygda og innføre felles styrer for barnehagene på Nordsida.

  • Tap av skjønnsmidlene fra Fylkesmannen på en halv million fordi ROBEK-inndekning blir over to år.

  • Ingen endring i ungdomsskolestruktur.

  • Verne helse og omsorg for nedtrekket på én prosent i 2017 (to millioner).

  • Styrke heimebasert omsorg med 600.000 årlig i perioden.

  • Øke kultur med 500.000 årlig i perioden.

  • Prøveprosjekt tidlig innsats ved Måndalen skule. 200.000 kroner i både 2017 og 2018.

I tillegg til punkt en og to vil finansieringen skje gjennom reduksjon i avsetning til fond.

Budsjettet skal opp til endelig behandling i kommunestyret den 15. desember.