- Som kystboer vil jeg si at dette er et kjempeopplegg! Her løser man en nødvendighet på et tidligere tidspunkt, så dette initiativet fra Langfjordforbindelsen hilser vi velkommen! sier Iver Nordseth (V) i samferdselsutvalget, som fremmet forslaget som ble vedtatt.

- Jeg skulle gladelig betalt noen kroner ekstra på ferja hvis jeg hadde fått et bedre tilbud to-tre år før, sier han.

Økes med to takstsoner

Vedtaket forutsetter at billettprisen øker med to takstsoner, som reverseres når ny anbudskontrakt starter opp. Og det åpnes for muligheter til å videreføre nattferjetilbudet på FV64, etter at arbeidet med Innfjordtunnelen er fullført.

"Samferdselsutvalet ber fylkesrådmannen vidareføre arbeidet med å løyse ut opsjon på to-ferjeløysning i sambandet Åfarnes – Sølsnes så raskt som mogleg.

Samferdselsutvalet vil opne opp for at fylkesrådmannen kan auke takstsona i sambandet Åfarnes-Sølsnes med to soner.

Det skal gjennomførast høyringsrunde med kommunar og andre aktuelle instansar. Ei vidareføring av nattferjetilbodet som er etablert i samband med tunellvedlikehald skal vurderast som ei eiga sak med utgangpunkt i samla økonomiske konsekvensar.

Samferdselsutvalet set som føresetnad at når ny anbodskontrakt vert starta opp, skal ordninga med auka takstsone reverserast.

Samferdselsutvalet ber om at fylkesrådmannen kjem tilbake med ei sak der ein presenterer høyringssvar og legg frem forslag til endeleg vedtak."

Ifølge forslagsstiller Iver Nordseth kan det i verste fall gå ett år før ferja er på plass på Langfjorden. For det vil blant annet avhenge av hvilket ferjemateriell som er tilgjengelig:

- Det tar noen måneder med høringsrunder. Men dette bør vi få til før sommeren, og at det er permanent før vi setter inn ekstraferje i juni, sier Nordseth til Åndalsnes Avis.

Alternativt forslag

Høyres to representanter i utvalget, Charles Tøsse og Heidi Nakken, stemte imot forslaget fra flertallet og fremmet i stedet følgende forslag, som bare fikk Tøsse og Nakkens stemmer:

"Samferdselsutvalet ber fylkesrådmannen vidareføre arbeidet med å løyse ut opsjon på to-ferjeløysning i sambandet Åfarnes-Sølsnes. Det er ein føresetnad at dette finansierast innanfor inntektene i sambandet og at det skal gjennomførast høyringsrunde med kommunar og andre aktuelle instansar.

Samferdselsutvalet ber om at fylkesrådmannen kjem tilbake med ei sak der ein presenterer høyringssvar og legg frem forslag til endeleg vedtak."

- Nyansene er ikke så stor mellom flertallet og mindretallet, sier Nordseth.

Samferdselsutvalgets leder Kristin Sørheim (Sp) har ikke vært tilgjengelig for kommentar.