Rådmannen kom fredag ettermiddag med sitt saksframlegg til saka om kjøkkenløsning i helsehuset.

Rådmannen forteller at arkitekt og entreprenør har, sammen med innleid storkjøkkenrådgiver, arbeidet med å se på mulighetene for å utvide planlagt kantinekjøkken til et kombinert kantine- og produksjonskjøkken basert på kok-server, slik den framforhandlede avtalen med Wenaas krever.

Det er utreda to alternativer.

Det ene er å utvide kjøkkenet innenfor eksisterrende bygning ved å flytte arealer internt i 1. etasje. Dette er estimert til 6,2 millioner kroner eks mva.

Et annet forslag forutsetter at bygget blir utvidet ved at overbebygg ved siden av hovedinngang tas i bruk til kjøkken. Kostnadsestimatet er på 10,2 millioner kroner.

- Det anbefalte alternativet er utvidelse av bygget, da utvidelse av kantinekjøkkenet til produksjonskjøkken både vil fjerne viktige arealer for helse/omsorgstjenestene samt gi en dårlig driftsmessig løsning for kjøkkenet blant annet med stor avstand mellom kjøkken og lager.

Økte driftskostnader

Etter å ha vurdert de samlede merkostnader ved å etablere et produksjonskjøkken i Helsehuset, og gå over til kok-server for helsehusets beboere, er en kommet til at merkostnadene anslagsvis er:

- 856.000 kroner årlig for 5 dagers kok-server (kun i ukedagene)

- 1.383.000 for 7 dagers kok-server (hele uka)

Rådmannen presiserer at beregningene er anslagsvise.

Det er ikke endelig avklart om tilleggsbestillingen på produksjonskjøkken fører til utsatt ferdigstillelse.

- Forutsatt at formannskapet kan fatte vedtak etter kommunelovens § 13 – hasteparagrafen – kan utsettelse muligens unngås. Vedtak i kommunestyret 27. september vil både forsinke og fordyre prosjektet ytterligere, skriver rådmannen.

Vil forhandle med Wenaas

"Rådmannen antyder at en gruppe av folkevalgte tar videre dialog med Wenaasgruppen for om mulig fortsatt å sikre et gaveelement fra selskapet i tråd med forutsetningene i intensasjonsavtalen," skriver Vassli i sin innstilling.

- Å miste 35 millioner kroner til finansieringen av Helsehuset er svært uheldig. Samtidig viser beregninger at den årlige kostnaden ved at kommunen i stedet må ta opp et ekstra lån på 35 millioner kroner ligger på mellom 1,5 og 2,0 millioner kroner alt etter renteforutsetninger. Skal gaven har verdi for kommunen må den ikke inneholde forutsetninger som øker kommunens driftskostnader tilsvarende, skriver han.