- Hva tenker du om rådmannens innstilling til saka?

- Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si, eller hvor jeg skal begynne. Men punkt én er at jeg ved forrige kommunestyremøte tenkte at saka burde komme opp i et ekstraordinært kommunestyremøte. Nå har vi diskutert denne saka i to år. Da synes jeg det bør være kommunestyret som avgjør ho. Ut ifra det jeg har skjønt har også de på høgresida sett fram til å diskutere saka i kommunestyret, svarer Magnhild Vik, gruppeleder for Senterpartiet.

Rådmann, Oddbjørn Vassli råder formannskapet til å bruke paragraf 13 i kommuneloven for å gjøre vedtaket i formannskapet endelig.

- Vil du i formannskapet stille krav om at saka skal behandles i kommunestyret?

- Jeg vil vurdere å ta det til kommunestyret, men ser an diskusjonen i formannskapet, svarer Vik.

- Punkt nummer to er denne hasteparagrafen, paragraf 13 i kommuneloven. Den kan man bruke i saker som haster, slik at de kan avgjøres i formannskapet. Jeg er som sagt skeptisk til det. Jeg skjønner at saka må avgjøres fort, men mener det er dumt at ikke alle får være med å diskutere saka.

Arbeidsplasser

Vik sier videre at hun registrerer at rådmannen ikke vil bygge produksjonskjøkken.

- Det må jo da bety at vi må ha kjøkkendrift en annen plass. Eller at vi kjøper tjenestene utenfra. Men da kan vi stille spørsmål om hva vi driver med. For rådmannen har opplyst at arbeidsmarkedet i Rauma har mistet 200 arbeidsplasser. Målet i kommuneplanen er å øke med 300. Hvis vi skal gi fra oss slike arbeidsplasser, hva er logikken i det?

- Og hvis vi ikke skal kjøpe tjenestene utenfra må vi drifte to kjøkken. Jeg tror faktisk at det å drive to kjøkken ikke vil være lønnsomt sammenliknet med det å investere i produksjonskjøkken i helsehuset. Jeg tror det er en del kostnader som ikke er tenkt på, som for eksempel behovet for bemanning med, fortsetter hun.

Ønsker seg et bedre politisk klima

Om prosessen i denne saka vil ikke Vik bruke store ord denne gangen.

- Jeg håper på et bedre klima. Vi er ferdig med ett år av denne perioden, og hvis det skal fortsette på samme måten vet jeg ikke hvordan det vil gå. Jeg har sagt tidligere hva jeg mener. Egentlig burde vi alle nullstilt oss, men jeg er redd det er gått for mye prestisje i denne saka, sier hun.

Hva som har skjedd i kommunikasjonen med Lars Wenaas, sier hun at hun ikke vet.

- Jeg, ordføreren og Arne Hop hadde et møte med Wenaas i november. Jeg hørte aldri noe mer etter det. Så kan en spørre seg om vi ikke burde ha etterspurt hvordan det går, men jeg oppfattet ordføreren som den som ledet forhandlingene og som hadde kontakten med Wenaas, sier hun.

Åndalsnes Avis har i helga ikke lykkes i å komme i kontakt med verken Lars Wenaas eller ordfører Lars Olav Hustad.

- Hva tenker du om betingelsene Wenaas nå stiller til gaven på 35 millioner kroner?

- Jeg ser helt klart at det kan oppfattes som en dårlig ting. Men posisjon og opposisjon har totalt ulikt utgangspunkt. Vi har hele tiden ønsket kjøkken i helsehuset, og det at Wenaas vil støtte med 35 millioner er helt glimrende.

- Men hva med de nye betingelsene?

- Det kommer av at vedtakene hele tida har vært 14/13 for rådmannens innstilling, som har vært å utrede andre alternativ enn kjøkken i helsehuset.

- Hva med det demokratiske prinsippet?

- Det er ikke greit at demokratiske vedtak blir satt til side. Det er heller ikke greit at en skal bruke en hasteparagraf i formannskapet. Og det er heller ikke greit at kok/kjøl prinsippet ble forandret med et knips, svarer Vik og viser til et forslag av Ole Kjell Talberg i desembermøtet i kommunestyret i fjor.

- Han foreslår en etisk/juridisk vurdering av partsforholdet i forbindelse med gaven på 35 millioner. Forslaget falt 8 mot 19. Hvis det er så fryktelig etisk vanskelig, hvorfor stemte de mot dette da? spør Vik.

- Hva vil Senterpartiet gå for i formannskapsmøtet nå mandag?

- Jeg vil ikke si noe før etter gruppemøtet vi skal ha søndag kveld.