Det er vanskelig å se solcellene som ligger på taket hos Geir Klepaker i Isfjorden. Det er så svarte at de går i ett med taket hans.

Går foran

– Jeg hadde tenkt lenge på å begynne å produsere strøm på denne måten, sier Klepaker. Vi møter ham på en 30 graders varm sommerdag, med litt skydekke. En perfekt dag for solceller, ifølge ham, siden solsteik og høy varme gjør at produksjonen blir lavere.

– Noen må gå foran, og jeg ventet til rette øyeblikket med å investere i solcellepanelene. De begynte etter hvert med å gå ned i pris, og så kom det endringer i regelverket som gjør at man kan søke støtte, både for montering og pr. kilowattime man produserer.

Sørlandet

Han kjøpte solcellene i vår og har brukt deler av sommerferien på å montere dem på taket sitt. Nesten hele sørsiden av taket er dekket av solcellene.

– Jeg sparte nok en del penger på å sette dem opp selv, jeg har erfaring nok til å gjøre det. Deretter kom Rauma Elektro for å gjøre selve den elektriske biten, den kan man ikke gjøre selv.

Har overskudd

Han har vært i drift i litt over en måned, og pr. i dag er han selvforsynt med strøm.

– Jeg dekker strømbehovet til huset, lading av elbilene og i tillegg selger jeg overskuddskraften til Rauma Energi.

Digitale målere

– Det er de nye digitale målerne som gjør det mulig å måle både forbruk og egenproduksjon, sier teknisk konsulent Anders Sletta i Rauma Energi.

Klepaker er den første som leverer solcelleprodusert kraft til Rauma Energi.

– Men det var noe vi har ventet på en stund, og vi tror dette vil bli mer og mer vanlig, for prisene på solceller er på vei ned.

Samtidig vil Sletta understreke at dette ikke er reserveforsyning dersom Rauma Energis nett går ned.

– Men det Pluss-kunder som ham gjør er å senke forbruket av strømmen de kjøper fra oss, sier Sletta, og sier at alle som vil bli Pluss-kunder bare kan ta kontakt med Rauma Energi når de skal installere sitt eget anlegg for produksjon av strøm.

Vil bli mer av dette

Både Klepaker og Sletta er klare på at dette vil vi se mer av i framtiden.

– Helt klart, sier Klepaker.

– For det første faller prisene veldig på utstyret, og det blir også bedre og bedre, slik at du får igjen mer i forhold til det du har investert. Om du kjører nedover i Europa, vil du se at det er vanlig å se solcellepanel både på tak og jorder. Dette er fordi at de er vant til høye strømpriser, så om prisene fortsetter å være høyere i Norge er det nok flere som får øynene opp for å produsere selv.

Bruk selv

Det lønner seg best å bruke sin egen strøm selv, ifølge Klepaker.

– Du slipper nettleie på strømmen du lager selv. I tillegg endrer du forbruksmønsteret ditt, det har vi merket selv.

Neste steg for Klepaker er å få på plass et batteri som lades om dagen, og som da gjør at du kan bruke batteriet til å varme opp leiligheten på kveld og om natten.

– Jo mer du kan bruke av din egen strøm, jo mer sparer du.

Uansett vær

Selv i overskyet vær vil solcellene lade. Utfordringen blir om vinteren.

– Det er mørkt lenger, samt at panelene kan bli dekket av snø. Så vi får se hvilke erfaringer jeg gjør meg da