En leser som kontaktet Åndalsnes Avis reagerer på at flere områder rundt Åndalsnes som pleide å bugne av blomster som geitrams og andre arter, er nå helt dominert av en plante som ser ut som Bjørnekjeks.

Ikke vanlig Bjørnekjeks

Kommunegartner Anne-Lise Larsen i Rauma kommune bekrefter at de er klar over at den har spredt seg voldsomt. Men påpeker at det ikke er snakk om Kjempebjørnekjeks, slik mange later til å tro.

– Det vi har i Rauma er Kystbjørnekjeks. Men den er like vanskelig å ha med å gjøre. Den siste informasjonen vi har fått fra Miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal angående invaderende arter fikk jeg tilsendt rett før jeg dro på ferie. Det er det første jeg skal lese etter sommerferien.

Mest i sentrum

Fylkesmannen er veldig involvert i arbeidet med å hjelpe kommuner og velforeninger for å finne gode måter for å bekjempe uønskede arter på. Rauma kommune holder derfor nå på med å sette seg inn i de rådene som de har fått fra Fylkesmannen.

– Har dere gjort noen spesifikke tiltak så langt mot planten?

– Vi har prøvd å klippe den ned før den blomstrer på områder hvor vi har tenkt at her vil vi i hvert fall ikke ha mer av den. Sommervikarene har blitt sendt ut med plastposer og hagesaks for å klippe av blomsterstanden. Men dette kan vi kun gjøre på våre områder, og det må også gjøres hvert eneste år.

Larsen sier at så langt har spredningen vært mest i selve Åndalsnes, samt området på Øran.

Kan gi brannsår

Også Kystbjørnekjeks har plantesaft som er sterkt etsende om man får den på huden.

– Vi fjerner den derfor kun når det er overskyet vær, for plantesaften er verst i varmen. Og de som fjerner dem går med regnbukse, langermede gensere og hansker, for vi har opplevd at folk har saften på huden. Det er lite plantesaft som skal til for å gi en reaksjon.

Ikke svartelistet

Ifølge artsdatabanken har Kystbjørnekjeks status som «livskraftig.» Dette betyr at den pr. i dag ikke er på listen over uønskede og fremmede arter. Den er likevel å anse som ugress i noen områder.

– Det betyr at det er opp til grunneier om man ønsker å fjerne den eller ikke sier Ulf Lucasen, assisterende miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Må avgrense

Han understreker at han ikke kjenner konkret til Kystbjørnekjeks, eller situasjonen i Rauma, og uttaler seg derfor på generelt grunnlag.

– Det blir i så fall snakk om utrydding, eller å forsøke å avgrense spredningen. Det er ikke i alle tilfeller det er mulig å bli helt kvitt den.

Foreslår dugnad

Han sier at det er derfor det er så viktig med oppmerksomhet rundt arter som vi ikke ønsker å ha i nærområdene våre og naturlig forekommende plantearter som regnes som ugress.

– Ofte fortrenger disse plantene de som hører naturlig hjemme her. Og derfor er det viktig at alle tar et ansvar. Dersom Rauma kommune bestemmer seg for at de vil bli kvitt denne planten, så kan de mane til en dugnad sammen med innbyggerne, som ofte også har slike planter i hagene og grøftene sine. Da kan for eksempel kommunen tilby innbyggerne en plass hvor de kan sette fra seg sekkene med platene som er fjernet. For det er veldig viktig at en ikke bare kaster røtter og planterester andre plasser i naturen. Vi ser ofte at det er stor spredning av problemarter i områder hvor folk har gjort det.

Slik blir du kvitt den

  • Kutt rota 15-20 cm under bakken så tidlig som mulig i sesongen

  • Om planten enda ikke har blomstret kan du legge den på bakken

  • Pass på at roten ikke kommer i kontakt med annen jord eller rennende van

  • Du kan også grave opp planten eller fjerne blomsterstander før de rekker å frø seg

  • Legg blomster og frø i restavfallet til forbrenning. Husk også å legge med stengelen

  • Om du har mye avfall bør du si fra til RiR med beskjed om at det må brennes

  • Ikke flytt jordmasser hvor planten har stått til nye områder

  • Husk å rengjøre alt utstyr du har brukt for å fjerne plantene

Kilde: Fylkesmannen i Møre og Romsdal