I Rauma skal det etter planen bygges en Via Ferrata, altså en "jern-veg" i fjellet.

Slike jernstiger er vanlig, blant annet i Alpene, og i Norge har det også blitt etablert flere slike ferdselsruter. Det er som regel snakk om ruter som følger naturlige formasjoner, og som i tillegg har hjelpemidler som stiger, trappetrinn og vaiere som er festet i fjellet.

Blant annet i Loen, i Tyssedal og på Trolltunga eksisterer det allerede Via Ferrataer, og flere er under planlegging.

Nå går Norges Klatreforbund hardt ut mot etableringen av flere slike stiger.

- Vi ser at slike anlegg blir etablert med den argumentasjonen at "det er en god introduksjon til fjellklatring". NKF er uenig, og mener at disse stigene ikke representerer fjellklatring i den forstand ordet har vært brukt i Norge. Vi mener også at terskelen til bratte opplevelser er lav nok uten tilrettelegging av denne typen, sier president i Norges Klatreforbund, Reidun Bolsø, i en pressemelding.

Hun legger til at klatresporten er i enorm vekst, og at utøverne lett finner vegen til fjellveggen.

- Vi stiller oss undrende til at norsk reiseliv satser på kopier av italienske opplevelser, i stedet for å utforme produkter som er basert på det unike ved norsk natur og våre friluftsverdier, sier hun.

- Kan ødelegge klatremulighetene

Klatreforbundet mener at slike jernstiger bryter med norsk tradisjon for mest mulig sporløs ferdsel, og at stigene kan ødelegge for nåværende eller framtidige klatremulighterer i fjellet.

- Vi ser at flere bygger Via Ferrataer på kommersielt grunnlag, og at de vil ta betalt for å bruke den. Dette utfordrer prinsippet om fri ferdsel og lik tilgang til alle i utmark, mener Bolsø.

De ønsker nå at det skal bli strengere regulert hvem som får bygge Via Ferrataer.

- Det bør reguleres gjennom plan- og bygningsloven, med en søknadsprosess der alle berørte parter blir hørt. En forbedring av saksgangen er viktig for å sikre et godt beslutningsgrunnlag, sier hun.

Får støtte

Norsk Klatreforbund får støtte fra blant annet DNT Fjellsport og Norsk Tindeklub.

- Etablering av Via Ferrata opp en klippevegg kan rokke ved retten til fri ferdsel i fjell og utmark. Krav om betaling for bruk av slike anlegg vil være i konflikt med allemannsretten, og kunne svekke denne på sikt, skriver styreleder i DNT Fjellsport, Torbjørn Aass.

- Via Ferrata bryter radikalt med den lange klatretradisjonen i Norge for sporløs fersel og mestring på egne vilkår, og vil komme i konflikt med - og redusere - muligheten til å oppleve dette for dagens og fremtidens generasjoner, sier styreleder Elisabeth Nøst i Norsk Tindeklub.