Norges Klatreforbund mener jernstiger i fjellet bryter med norsk klatre- og friluftstradisjon, og frykter at etablering av slike vil skape en uheldig presedens.

I Rauma er en Via Ferrata under planlegging fra Bjørmosen mot Nesaksla, og det er Nordveggen som leder prosjektet.

Helene Rødseth mener at prosjektet i Rauma er godt utredet, og hun forteller at de har vært opptatt av å finne et godt område. Hun forteller videre at de har vært i kontakt med det lokale klatremiljøet for å finne trase som er i minst mulig konflikt med andre interesser.

- Det har vært viktig for oss å legge stien til et område hvor det ikke er noen etablerte klatreruter i dag. Vi ønsket oss en sentrumsnær trase, og vi landet til slutt på området ved Nesaksla. Der er det allerede er gjort endel tilrettelegging for publikum, som for eksempel Romsdalstrappa og Rampestreken, forklarer hun.

Hun legger til de mener det er greit å samle etableringene, framfor å spre dem utover. I  tillegg har de tenkt mye på hva slags inngrep de skal gjøre i naturen.

- Vi har valgt en trase som i størst mulig grad følger terrenget, slik at inngrepene blir så små som mulig. Det er mange ulike måter å bygge en Via Ferrata på, og det er ulike vaiere, stiger og trinn som kan benyttes. Vi er opptatt av å velge mindre markante installasjoner, forklarer hun.

Tilgjengelig for alle

Rødseth forteller at både grunneiere og det lokale klatremiljøet har vært positive til byggingen av en Via Ferrata.

En av bekymringene til klatreforbundet er at kommersielle jernstiger vil begrense allmennhetens tilgang til utmark, ved at det tas "inngangsbillett".

- Det koster en del å etablere anlegget, og det er enda ikke klart hvem som skal stå for eierskap og drift. Vi er i startfasen ennå, og detaljene er ikke avklart når det gjelder eventuelle kostnader. Det vi vet er det vil koste litt om man ønsker å leie gaid eller utstyr. Ellers er vi opptatt av at dette skal være et aktivitetstilbud for alle, sier hun.

Nordveggen er nå i en søknadsprosess med kommunen. Rødseth forteller at hun er glad for at folk er engasjert i prosjektet, både i Rauma spesielt og i Via Ferrataer generelt.

- Vi er glade for innspill, og tar disse med oss videre i arbeidet. Mange av de tingene klatreforbundet er opptatt av, slik som naturinngrep og tilgjengelighet, er som sagt aspekter som er svært viktige for oss også, sier hun.