Lørdag rammet et stort jordskjelv Nepal. Skjelvet er anslått til 7,7 på Richters skala og mer enn 1400 er bekreftet døde.

Ved Mount Everest har jordskjelvet utløst en rekke snøskred, og 13 er allerede bekreftet døde. Det er for tiden flere nordmenn som klatrer Everest, men foreløpig er det ikke meldt at noen nordmenn har kommet til skade.

Guri Anne Hansen fra Åndalsnes er blant de som nå er i Nepal for å bestige Mount Everest. Hun har beskrevet dramatikken på bloggen sin.

- Vi hadde praktisk talt kommet ned på flata, ca 5000 moh etter å ha gått bratt ned fra fjellet. Det er høye fjell på begge siden, men spesielt den ene siden var fjellet løst. På flata står vi noenlunde samla og registrerer at bakken begynner å småskjelve. Ikke lenge etter rister den før den tilslutt gynger! Sjøgang på havet er vel den beste sammenlikningen jeg har, skriver hun på bloggen.

Hun forteller videre at de registrerer steinras oppi tåka.

-  Sherpaene oppfatter raskt situasjon og legger på sprang. Kokken hev av seg bagasjen og vi sprang for livet til en vanvittig gedigen stein ca 50 m unna for å komme i le for et evt steinsprang. De som har vært i høyden vet at det er tungt å gå i 5000 m høyde. Både jeg og Siv fikk testa makspulsen der vi lå og gispet etter luft flere minutter etter at både raset og skjelvet hadde gitt seg. Huff, dette var MEGA skremmende. Har aldri opplevd jordskjelv før, skriver hun.

Hansen klater sammen med Pål M. Tande og Siv Harstad.

- Det var en meget spesiell stemning i Loboche denne ettermiddagen. Det er ingen som helst tvil om at dette er en gedigen katastrofe, avslutter Hansen i innlegget.

Isfjorden-lege hjelper skadde

Hvitserk kan fortelle at alle sju er i god behold.

- Vi har snakket med de vi har i camp 2, 6400 meter over havet, og de har det etter forholdene bra. Det sier daglig leder i Hvitserk, Trygve Sunde Kolderup til NRK.

På Hvitserks Facebook-side skriver ekspedisjonsarrangøren at de snakket med Rosenstrøm i 15-tida lørdag. Han bidrar nå med å håndtere den dramatiske situasjonen i Everest Basecamp og hjelpe de skadde.

- Han og flere medier har rapportert om kaotiske tilstander etter at et skred traff campen. Erling rapporterte om omkomne og flere skadde i Everest BC, skriver Hvitserk.

- Erling rapporterte også om at flere av våre lokale ansatte er nå på vei ned til Gorak Shep, den nærmeste bosetningen til Everest Basecamp. Vår lokale samarbeidspartner i Kathmandu har rapportert om at alt etter forholdene er ok med våre lokale medhjelpere.

I tillegg til Everest-ekspedisjonen, har Hvitserk også en gruppe på 12 norske gjester som befinner seg i Lukla. De skal også ha det, etter forholdene, bra.

Det gikk flere etterskjelv etter jordskjelvet, men forholdene skal nå ha roet seg.