Erling Rosenstrøm, som til daglig jobber som fastlege i Rauma, er nå på veg til Nepal.

– Jeg skal ha en støttefunksjon som basecampansvarlig under ekspedisjonen, forteller den erfarne fjellklatreren.

Han har vært i Himalaya flere ganger før. Jobben består blant annet av å gjøre sikkerhetsvurderinger, koordinere teamet og følge med på værvarsel.

– Det er viktig å ha et kaldt hode i basecamp, som kan holde oversikt og hjelpe til med å ta avgjørelser, forklarer han.

Fem skal til topps

Det er Hvitserk, en av landets største arrangør av ekspedisjoner og eventyrreiser, som står bak turen til verdens høysete fjell.

Dette er Skandinavias første kommersielle tur til Mount Everest, og det er fem deltakere som skal forsøke å nå toppen. Hele teamet har forberedt seg i lang tid til turen.

Rosenstrøm har arbeidet sammen med Hvitserk i en årrekke, og har blant annet guidet både i Nepal og på Sydpolen tidligere.

- Gleder meg veldig

Sjøl om det ikke er noen legejobb han har tatt på seg, legger han ikke skjul på at kunnskapen kan komme til nytte.

– Jeg har sjøl vært mye i fjellet, og kan mye om fysiologi i høyden. Det er ingen ulempe, siden det er langt til hjelp når man er i Himalaya. Man kan risikere å stå ganske lenge i en krevende situasjon før hjelpen kommer, forteller han.

Rosenstrøm gleder seg til å komme i gang med ekspedisjonen og komme tilbake til Nepal, hvor han har vært en rekke ganger.

– Det er et helt spesielt område å ferdes i; det er utrolig flott, sier han.

Spesielt gjelder han seg til å treffe igjen folk han kjenner i Nepal.

– De har en spesiell og fin kultur. De er råsterke, de er åpne og hyggelige, og de er flinke med folk, forklarer han.

Tilbake i juni

Å bestige Mount Everest er ikke gjort på ei langhelg.

– Vi regner med å være tilbake i begynnelsen av juni. Man må ha god tid for å gjøre en slik ekspedisjon. Først må man akklimatisere seg i lang tid, og så må man treffe et værvindu der man kan klatre, forklarer han.

De som skal bestige Mount Everest er godt forberedt på oppgaven, forteller Erling Rosenstrøm. Foto: Ellinor Rørvik Lothe