De to unge mennene som sto tiltalt for «innbruddsraid» i Rauma i fjor sommer, ble begge dømt til samfunnsstraff.

Det var det forsvarer Øyvind Panzer Iversen ba om. Aktor, politifullmektig Janne Woie, ønsket derimot fengsel i 60 dager for 21-åringen og 90 dager for 19-åringen.

– Retten er, med grunnlag i bevisførselen, ikke i tvil om at de tiltalte har forholdt seg som beskrevet i tiltalebeslutningen, konkluderer retten.

45 og 75 timer

21-åringen ble dømt til 45 timers samfunnstraff for to tyverier, tre skadeverk, ett tilfelle av ruspåvirket kjøring og bruk og besittelse av narkotika. Han var ikke tidligere straffedømt.

19-åringen ble dømt til 75 timer samfunnstraff for to tyverier, et bilbrukstyveri, tre skadeverk, et tilfelle av ruspåvirket kjøring og bruk av narkotika.

I retten viste forsvareren til at de begge har gjort betydelige endringer i livsførselen etter at de ble pågrepet, og at de nå har en ordnet livssituasjon.

Mistet førerretten

19-åringen hadde ikke førerrett da dette skjedde, og er også tidligere dømt for kjøring i ruspåvirket tilstand.

Det framgår av straffeloven at dersom man to ganger i løpet av fem år blir tatt i å kjøre i ruspåvirket tilstand, skal retten til å føre førerkortpliktig motorvogn fratas for alltid.

Mannen blir derfor ilagt sperrefrist for alltid.

Begge de to sa seg i retten villige til å betale erstatning. Retten idømte de to å betale erstatning på 5.284 kroner til Soggebru Camping for reparasjon av skade.

Angret på det som skjedde

I retten understreket begge at det ikke var noe «mål og mening» med raidet og at det bare var ramp.

Begge forklarte at hendelsene skjedde i en periode da livet var tungt for dem begge, og at de angret på det som skjedde.

– Det gikk opp et lys for meg, ved å gjøre noe slikt som dette her. Jeg er veldig innstilt på å rydde opp etter meg. Å bli ferdig med dette her, sa den ene av de to i retten.