For den eldste tiltalte (21 år) la aktor, politifullmektig Janne Woie, ned påstand om 60 dager fengsel. For den yngste (19 år) var påstanden 90 dager fengsel. Forsvarer, advokat Øyvind Panzer Iversen, ba om samfunnsstraff for begge, eller at de anses på mildeste måte.

– Det var bare ramp

I Romsdal tingrett, som var satt på Åndalsnes, erkjente begge straffskyld etter tiltalen. De forklarte at det som hendte 22. juni var uten mål og mening.

– Det var bare ramp. Vi tok en del ting som vi ikke visste hva vi skulle med. Vi bare tok det, forklarte den ene.

Begge ga tydelig uttrykk for at de ikke husket alt som skjedde, og de tok høgde for at sjøl om de ikke kunne huske å ha gjort enkelte av tingene i tiltalen, var det sannsynlig at det var de som hadde gjort det.

– Betaler gjerne

– Det er stilt erstatningskrav for det knuste vinduet på Soggebru camping. Hvordan stiller du deg til kravet? spurte aktor.

– Jeg betaler jeg gjerne. Jeg husker ikke at vi har gjort det, men skjønner at det er vi som har gjort det, svarte den ene unge mannen i retten.

Medtiltalte ga også uttrykk for at han ønsket å gjøre opp for seg.

Felles for de tiltalte er blant annet forklaringer om at hendelsene skjedde i en periode da livet var tungt for dem begge, - av ulike årsaker. Begge ga også tydelig uttrykk for at de har valgt å skikke seg.

– Jeg skammer meg så enormt. Jeg synes det er flaut å være her, sa han som nå går på skole en annen plass i landet.

«Kult å røyke hasj»

Om sitt forhold til rus forteller han at han har drukket mye og vært mye ute i helgene. Etter hvert ble det en kultur hvor det ble kult å røyke hasj. Han sier det har vært godt for han å komme bort fra miljøet og at han i dag kun drikker alkohol, men det også mye mindre enn før. Medtiltalte forteller at han har det bra nå. Han har helt sluttet med rus og han har fått seg jobb.

– Det gikk opp et lys for meg, ved å gjøre noe slikt som dette her. Jeg er veldig innstilt på å rydde opp etter meg. Å bli ferdig med dette her.

Han frykter for jobben om han må i fengsel.

Påsto lavpromille

Begge er tiltalt for ruskjøring, flere tjuverier, skadeverk og narkotikabruk – den ene av dem også for narkotikabesittelse. Guttene erkjente alt, men forsvarer sådde tvil om hvor beruset de var; om de skal dømmes for lavpromille (0,2-0,5 promille) eller for høgere promille (0,5-1,2). Det kan ha konsekvens for straffutmåling og eventuell tap av førerrett.

– De følte seg ikke særlig beruset da de kjørte. Vi har ikke blodprøve, en klinisk undersøkelse eller vitneobservasjoner som beviser noe. Vi kan ikke utelukke at det forholder seg slik guttene sier. Og legger vi det til grunn, så har vi med lavpromille å gjøre, sa forsvarer, Øyvind Panzer Iversen.

Han prosederte også for samfunnsstraff:

– Denne saka er midt i kjernen av hva lovgiver mener er riktig bruk av samfunnsstraff. Den gode utviklingen de er i er svært skjør; hva vil fengselsstraff bety? Det er en klar risiko for at de ikke kan gå videre, sa han.

Aktor la, i tillegg til fengselsstraff, ned påstand om 10.000 kroner i bot for hver av dem, at den eldste mister førerretten i to år, at den yngste mister førerretten for alltid og at de betaler erstatning til Sogge bru camping.