Torsdag er det refleksdagen, og Trygg Trafikk forteller at det er mange nestenulykker på Sør- og Vestlandet på grunn av manglende refleks.

Nesten 4 av 10 bilførere på Sørlandet og Vestlandet har opplevd nestenulykker i mørket.

– Ved å bruke refleks, reduserer sjansen for å bli innblandet i en ulykke betydelig. Refleks redder liv, sier distriktsleder Erik Hartmann i Trygg Trafikk.

En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Kantar TNS på vegne av Trygg Trafikk og SpareBank 1 har spurt hvor mange av oss som har opplevd nestenulykker i trafikken. Tallene er skremmende.

38 prosent av bilførerne på Sør- og Vestlandet sier de har opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger de ikke kunne se i mørket.

– Går du uten refleks i mørket, vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å oppdage deg. Med refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. Det sier seg selv at det kan redde liv, sier Erik Hartmann.

Små marginer

Undersøkelser har spurt nordmenn om de bruker refleks og hvor ofte. 7 av 10 sier de alltid eller ofte bruker refleks. Det er bare ett problem: Det er ikke sant. Fysiske tellinger utført av Trygg Trafikk viser nemlig at kun 4 av 10 faktisk bruker refleks.

– Det er små marginer mellom en nesten-ulykke og det som kan bli en alvorlig ulykke. Refleks er en billig livsforsikring som kan være avgjørende.

Hartmann oppfordrer folk til å bruke noen minutter på refleksdagen til å putte refleks på jakker og vesker.

- Bilister og syklister har selvsagt stort ansvar for å unngå å kjøre på folk, men du må også gi bilistene en mulighet til å oppdage deg i mørket. Selv om bilførerne kjører forsvarlig og med flyt kan det være vanskelig å se folk som går uten refleks i mørket, sier skadeforebygger Therese Nielsen i SpareBank 1 Forsikring.

Designet refleks

De siste årene har Trygg Trafikk samarbeidet med noen av Norges mest kjente designere og kunstnere for å få folk til bruke mer refleks. Årets designer er Kari Traa.

– Å designe noe som kan redde liv er ikke bare gøy men også utrolig meningsfylt. Jeg håper mitt refleksdesign kan gjøre at flere bruker refleks i mørket – både på landevei og i sentrumsgater, sier Traa som oppfordrer til nasjonal refleksdugnad på Refleksdagen.

Det er langt igjen

Codan Forsikring forteller at det er en merkbar økning i antall påkjørsler i gangfelt om høsten. Hovedårsaken er dårlig sikt for bilistene.

Skadesjef Annika Persson mener er refleks verdens billigste livsforsikring. ­

– Vi nordmenn er blitt bedre, men det er langt igjen. 100 personer blir årlig hardt skadd, mens rundt 450 blir lettere skadd i trafikken. Dette er alvorlig sier hun.