Leikeplassen nede på Vøra på kaia i Åndalsnes har vært populær både blant voksne og barn etter at den kom opp.

Farlig

I tillegg til bekymringsmeldinger om gummikulene som løsner fra underlaget har Åndalsnes Avis fått flere henvendelser fra foreldre og besteforeldre som reagerer på at det ikke er satt opp rekkverk mellom leikeplassen og Havnegata.

Dette har gjort at mange har reagert på at barn skal glemme seg i leiken og deretter springe ut i vegen uten å se seg for.

Kommer rekkverk

Rauma kommune meldte sist uke, via Åndalsnes Avis, at underlaget med gummikuler snart skal byttes ut til noe mer miljøvennlig.

Nå har de også gode nyheter når det gjelder rekkverk.

– Vi har ikke satt opp gjerde mellom leikeplassen og parkeringsplassen enda fordi vi er i dialog med entreprenøren ang. valg av materialtype og kvalitet med tanke på korrosjon på delene til gjerde, sier prosjektleder Eivind Myklebostad.

Han sier at det hele tida vært inne i prosjektet at det skal være et gjerde mellom trafikk-/parkeringsområdet og leikeplassen, det har blitt forsinket av nevnte årsak.

– Vi har ikke dato for når gjerde blir montert nå, men kan forsikre om at vi er utålmodige med å få det på plass.

Sjøsida

Enkelte av dem som har vært i kontakt med avisa om rekkverk mot trafikken har også etterlyst rekkverk mellom leikeplassen og sjøsida. Disse personene sier at det er lett for barn å falle utenfor kanten på kaia.

Myklebostad sier at det ikke vil komme rekkverk her.

– Det har vært vurdert om det skal være gjerde mellom leikeplassen og sjøen, men det har også vært fokus at det skal være åpent og tilgjengelig, og ikke framstå som en barnehage eller SFO der lekeområdene er inngjerdet.

Han påpeker at det er flere naturlige barrierer og hindre mellom selve leikeplassen og sjøen. Det er blant annet benker og sittegrupper, sitteamfi, trapp og bredt kaidekke med kantbjelke.

Må ta ansvar

Han sier at man også må ta litt ansvar sjøl.

– De som bruker friområdene også har et sjølstendig ansvar for å ferdes på en trygg og sikker måte. Det være seg på leikeplassen og de andre områdene med kai-/bryggevandring.

Universell utforming

Når man utformer slike områder som leikeplassen og friområdet langs kaia er det en rekke regler som skal følges.

– Det er lagt inn flere tiltak i hele området som har blitt renovert i sentrum, for å oppfylle kravene til universell utforming, sier Myklebostad.

Han nevner blant annet atkomst for rullestol og ledelinjer, varslingsfelt, håndløpere og kontrastfelt for synshemma, samt led-belysning.

– Det foreligger ikke noen planer per nå på å gjerde inn området ytterligere enn nevnte gjerde mot trafikk- og parkeringsområdet.

Nytt dekke denne uka

Gummikulene som forurenser når de løsner fra underlaget på leikeplassen når de blåses og vaskes ut i havet, blir også en saga blott fra denne uka.

– Bytte av gummidekket på leikeplassen vil bli gjort enten tirsdag eller onsdag denne uka.