– Tanken er å skape liv og røre i sentrum, sier Mari Klauseth Hagen, arkitekten bak lekeområdet på Vøra.

Som en del av sentrumsoppgraderingen del 2, bygges det nå for fullt både på lekeområdet på Vøra og på plassen mellom Tindesenteret og Skysstasjonen.

Mari Klauseth Hagen har hatt prosjektet med lekeområdet og den jobben fikk hun allerede i 2012.

– Jeg ble leid inn for å se på mulighetene for en plass for lek i sentrum av Åndalsnes i «Prosjekt Åndalsnes» som Nordveggen sto bak. Prosjektet ble imidlertid lagt litt på is, frem til Asplan Viak tok lekeplassen inn på nytt i den nye reguleringsplanen for Åndalsnes, forteller hun.

Logisk plassering

Da parkeringsplassen ble vedtatt å fjernes, ble det logisk å legge til rette for en lekeplass på Vøra, i forbindelse med det allerede eksisterende sitteområdet.

– Hva var dine tanker bak utformingen av lekeplassen?

– Jeg har sett så mange lekeplasser som har et apparat her og ett der. Jeg tenker at unger går litt lei av enkeltapparater så jeg ville heller skape et terreng, som gir muligheter for mer kreativ lek, der et apparat ikke sier akkurat hva du skal gjøre, men blir et element i det hele.

For de minste

Lekeområdet er tenkt for unger opp til fem år.

– Det kan fort bli for kjedelig for de over. Området vil bli dekket av plaststøpt gummidekke; et materiale som ikke trenger mye vedlikehold. Ellers blir det en sklie, en tunnel og en «rampoline»; runde kuler man kan sitte å vippe på. Og så blir det to trampoliner, forteller Klauseth Hagen.

Tilsyn nødvendig

Hun påpeker at det ikke vil bli et område man kan la barna leke alene.

– I og med at ungene er under fem år, er det normalt å ha med noen som passer på. Det vil bli et gjerde mot parkeringsplassen og benker som skjermer mot vegen. Men fjorden er der.

– Ja, hva tenker du om det?

– Jeg tenker at man må kunne legge til rette aktivitetsområder langs en kai også. Det er vanlig praksis og gjort i alle år. Det er en fin plassering og dumt å ikke kunne bruke det til opphold, sier hun.

Det vil bli mange benker rundt omkring som de voksne kan sitte på og hagearkitekten er spent på mottakelsen av området.

Noe for ungdommen

– Jeg håper det blir noe som fenger. Det er jo ikke så stort, 15 ganger 15 meter, og passer best for de små. Men det skulle ha vært noe for de større ungdommene i sentrum også. Synd at skaterampen i byparken må stenges på grunn av støy. Det er trist at det skal være så vanskelig å få til ting, sier Klauseth Hagen.

Ferdigstillelse

16. mai er siste dato for ferdigstilling av arbeidene på lekeområdet og jernbaneplassen.

Bussterminalområdet vil få fem busslommer, i henhold til vedtatt reguleringsplan for området.

– Vi har gjort et kompromiss når det gjelder universell utforming. Vi har reduserer antall stolper til et minimum og kun to centimeter høydeforskjell på kantene i busslommene med tanke på at festivalene RaumaRock og Romsdalsmartnan skal bruke området, sier Dag Søvik prosjektleder i Rauma kommune.

Han forteller at lyktestolpene kan monteres ned hvis det blir nødvendig.

– Vi har god dialog med RaumaRock og martnan og alt er lagt til rette for at de skal få den plassen de trenger, bekrefter Søvik.