Onsdag kveld ble den internasjonale Kvinnedagen markert i foajeen i Rauma kulturhus, og der var det to unge kvinner som målbar det samme budskapet som er godt kjent for mange fra deres foreldregenerasjon.

Arrangement fikk en alvorstung innledning ved at Hallgeir Gjerdset fra arrangøren Rauma SV ba om ett minutts stillhet til minne om Reidun Skjølsvik, som sovnet inn tidligere på dagen etter lang tids sjukdom. Gjerdset beskrev Skjølsvik som en aktiv feminist og en viktig personlighet i det lokale likestillingsarbeidet.

Abortkampen

Sofie Rundmo Bratteng fra Molde SU, elev ved musikklinja på Molde videregående skole, holdt den første appellen, der hun fokuserte på noen av de sakene som hun mener fortjener oppmerksomhet. I mange land er det mye som gjenstår før abortkampen er vunnet.

Hun viste til at 50.000 norske jenter og kvinner lider av spiseforstyrrelser, og at dette er den tredje vanligste dødsårsaken i Europa. Seksuelle overgrep er et annet alvorlig problem, som rammer mange jenter og skaper frykt hos enda flere, påpekte Sofie Rundmo Bratteng.

Far og datter

Hanne Klee Kjølmoen, 10.-klassing ved Åndalsnes ungdomsskole, var den andre unge stemma som holdt appell. Hun tok ordet sammen med sin far, politikeren Per Vidar Kjølmoen. Sammen tok de utgangspunkt i historier om mormor og mor som sto på barrikadene i hver sine generasjoner.

– Vi har fortsatt ikke oppnådd full likestilling, fastslo Hanne. Hun ga eksempler fra egne opplevelser som illustrerer hva unge jenter i dag har å kjempe for.

– Det handler om å si fra når ting ikke er greit. Og jeg ønsker at folk skal se forbi kjønn og vurdere folk ut fra hvem de er, uavhengig av om de er jenter eller gutter, mente Hanne Klee Kjølmoen.

Fiolinist Maria Walla og trekkspiller Susanne Boye bidro musikalsk til markeringen av Kvinnedagen i kulturhuset. Foto: Kjetil Svanemyr