Om lag 40 personer tok søndag turen til Woldstad Gård, for å delta på den poltiske kvinnedagsmarkeringen som ble arrangert av Rauma SV.

- Vi er veldig fornøyd med arrangementet og oppmøtet, sier Kaia Nilsen i arrangørkomiteen.

Vått, men vellykket kjoleskirenn

- Ikke enige om alt

Line Horn Torpholdt innlegg under arrangementet. Hun fortalte om den gamle Kvinnegruppa i Åndalsnes, som ble stiftet i 1976.

Kvinnegruppa drev blant annet bruktbutikk i tillegg til å jobbe med kvinnesaken. 8. mars-arrangementer var selvsagt en del av det de holdt på med.

- Paroler vi ble enige om var at alle skal ha rett til prevensjonsveiledning, nei til misbruk av kropp i massemedia, nei til undertrykking av lesbiske, rett til fagorganisering, flere kvinner i politikken, sikre arbeidsplasser til alle, solidaritet med kvinner i u-land, forteller hun.

Men det var ikke alle saker de ble enige om.

- Så var det noen saker vi synes var ekstremt vanskelige. Vi klarte ikke å bli enig når det gjalt retten til selvbestemt abort, gratis daghjem til alle barn, seks måneders permisjon med full lønn etter fødsel og fullverdig representasjon og presentasjon i massemedia, sier hun.

Kvinnegruppa skal møtes igjen

Kvinnegruppa holdt det gående i 5-6 år.

- Vi holdt på mye og det var en fantatastisk tid, forteller Horn Torp.

Nå blir det gjenforening med den gamle kvinnegruppa.

- Nå er det faktisk sånn at vi skal møtes igjen i april. Det er noe vi har snakket om noen år nå. Det var litt av en jobb å finne igjen alle, for mange har jo flyttet, men vi klarte til slutt å spore opp 25 av de som var med i kvinnegruppa på den tiden. Påmeldingsfristen har ikke gått ut enda, men vi blir minst 12-13 stykker. Alle jeg har snakket med var veldig positive til å møtes, så det blir veldig moro, sier hun.

Politiske innlegg

På talerlista stod også SVs Marco Scarfi, Senterpartiets Magnhild Vik og Arbeiderpartiets Per Vidar Kjølmoen.

Magnhild Vik fortalte i sin tale blant annet om hvordan hun både inne på Farmen, i politikken og andre steder i livet har måttet ha tro på at hun kan klare det samme menn kan.

- Mitt råd er og ikke tenke så mye på hva folk sier eller antyder, men selv velge å prioritere det man synes er viktig, selv om det kanskje går mot tradisjonelle roller, sier Vik.

Per Vidar Kjølmoen valgte i sin tale å fokusere på alt som er oppnådd allerede.

-  Aldri før har det noen gang vært så bra å være kvinne noen plass, som det er i Norge akkurat på dette tidspunktet i historien. Jeg har tre barn, to av dem er jenter, og jeg føler meg nokså trygg på at de vil få like mange muligheter i livet, som sønnen min.

Han mener likevel at vi ikke må ta noe for gitt.

- Det betyr ikke at likestillingskampen er over, men det er noen grupper som er mer utsatt en andre, mener Kjølmoen.

Magnhild Vik holdt innlegg på Kvinnedagen Foto: Stine Vandevjen Olsen
Om lag 40 hadde tatt turen til Woldstad Gård. Foto: Stine Vandevjen Olsen