Mandag slo fylkeslegen fast at Rauma kommune har brutt loven igjen.

Avgjørelsen falt etter at Fylkesmannen i februar mottok en bekymringsmelding som spesielt omhandlet bemanningssituasjonen og kompetansen til ansatte ved Åndalsnes sjukeheim.

I en avgjørelse fra Fylkesmannen heter det at "Fylkesmannen i Møre og Romsdal finner at Rauma kommune har brutt kravet til forsvarlig virksomhet helse- og omsorgstjenesteloven §§ 3-1 tredje ledd og 4-1, jf. helsepersonelloven § 16, samt internkontrollforskriften."

Fagsjef helse i Rauma kommune, Gro Berild, skriver i en epost at de ser alvorlig på saken.

- Rauma kommune tar Fylkesmannens avgjørelse alvorlig og til etterretning, og beklager at vi igjen har lovbrudd innen helse- og omsorgstjenestene, sier hun.

Hun skriver videre at de nå vil ta grep.

- Lovbruddene det pekes på omhandler vurdering av risiko, ledelse, bemanning og kompetanse, og har flere likhetstegn med lovbrudd som gjelder tilsynssaken om legemiddelhåndtering i hjemmebaserte tjenester. Kommunen vil snarest iverksette den systemgjennomgang i saken som Fylkesmannen forutsetter.

For bare en drøy måned siden konkluderte Fylkesmannen med at kommunen har brutt kravet til forsvarlighet.

Det var etter at kommunelegen kom med en bekymringsmelding som blant annet gikk på feilmedisinering og dårlig organisering i hjemmebasert omsorg, samt forhold ved Åndalsnes Sjukeheim og forhold rundt organiseringen av psykiatritjenester i kommunen.

- Kommunen er fornøyd med at Fylkesmannen ber om at saken sees i sammenheng med tilsynssaken i hjemmebaserte tjenester. I denne saken er det igangsatt arbeid med utarbeiding og iverksetting av rutiner og prosedyrer som skal forebygge, avdekke og følge opp risikoområder og uønskede hendelser. Arbeidet involverer både ledere, ansatte og kommuneoverlegen, skriver Gro Berild.