Holmemstranda ILs trialgruppe arrangerte sist lørdag KM-runde på Åfarnes. Det har de gjort i over ti år nå, men det har vel sjelden vært så få lokale deltakere som akkurat i år. 11 år gamle Marius Fagervik Langnes var den eneste lokale deltakeren, i rekruttklassen. På det meste var et tosifra antall lokale deltakere med på KM-runden.

– Vi hadde mange eldre ungdommer som kjørte tidligere. Og så var det ingen som kom etter dem igjen. Derfor fikk vi ei kløft mellom de eldste og de aller yngste, sier triallederen til Åndalsnes Avis.

Fire nye i år

Anitas sønn, Marius, var altså den eneste som deltok på lørdag. Men det er fire unge gutter som har begynt med trial nå i høst. Daniel Gaustadnes, Mathis Kalvøy, Brage Johnsen og Oliver Gromann er alle ivrige trialkjørere. Anita håper at det også kommer til flere, og hun minner om at alle velkomne til å være med på treningsøktene i skogen like ved fotballbanen på Åfarnes. Treningene finner sted tirsdager, torsdag og lørdager.

– Vi håper å kunne få til like stor aktivitet som der var i klubben en periode. Vi kan også minne om at vi har sykler til utlån for dem som ønsker å forsøke seg. Trial er en flott sport hvor det ikke handler om å kjøre fort. Her handler det om å mestre både konsentrasjon og balanse i ulendt terreng. Det gir utfordringer som de unge utøverne er villige til å takle. Det er en flott sport hvor også vi voksne kommer oss ut i skogen sammen med ungene for å både tilrettelegge og se dem kjøre, sier Anita Fagervik.

Tre generasjoner

Det var vel ikke så unaturlig at Anita tok over roret i trialgruppa da ledervervet stod ledig. Hennes far, Asbjørn, var nemlig leder i en årrekke.

– Men du må ikke fremstille det slik at vi kun familien Fagervik er med i trialgruppa her ute. Blant annet så er det rundt 20 som hjelper til under dagens KM-runde. Det er tidligere kjørere, foreldre til dem og andre interesserte, understreker Anita overfor lokalavisa.

Rundt 40 utøvere, de fleste fra tradisjonsrike klubber som Skodje og Kleive, utgjorde de fleste deltakerne under KM-runden i løypa på Åfarnes lørdag. Ei løype som bød på massevis av utfordringer i de nye seksjonene som dommerne satte foran denne runden.

– Sykkelen har motor...

Vi spør Marius Fagervik Langnes hvorfor han kjører trial. Svarer kommer kjapt:

– Det er motor på sykkelen og det er utrolig kult å kjøre slik sykkel. Det er ikke like enkelt bestandig å holde konsentrasjonen og balansen. Men det går stort sett greit, sier 11-åringen. Som slett ikke var den yngste deltakeren i KM-runden. Her var det både jenter og gutter som var flere år yngre enn Marius.

Marius sier at onkel Rune (Fagervik, red.anm.) har gitt ham mye inspirasjon. Marius har sett onkelen kjøre og lært mye av ham.

– Ja, han er nok et forbilde for meg, sier Marius mens han tygger i seg ei svele og er klart til å teste ferdighetene i en ny runde. Så langt han har gjort det meget bra, noe bestefaren synes er stas.

– Ja, gutten er kjempeflink, han. Et talent som jeg virkelig håper fortsetter. Det er i alle fall skikkelig artig å følge med når han kjører, sier Asbjørn fra sidelinjen.

KM-runden lørdag ble igjen gjennomført på en prikkfri måte. Trialgruppa lever i aller høyeste grad. Men blir ekstra fornøyde hvis enda flere blir med på sporten inn i framtida.

Tre generasjoner. Asbjørn, Marius og Anita. Tre generasjoner Fagervik som virkelig lever og ånder for trialsporten i Holmemstranda IL. Foto: Lars Smisethjell
reservebilde. Foto: Lars Smisethjell
Tidlig krøkes. Hjelmen var nesten like stor som sykkelen. Ingen tvil at trial fenger de aller yngste også. Foto: Lars Smisethjell