I tillegg til isfjordingen Amund Morstøl Valde, er også søskenparet Vidar (19) og Guro Helde Kjølseth (16) blant de norske løperne som skal konkurrere med verdenseliten i Espot i Spania.

– Nivået øker

Valde er sisteårs junior, og målet for sesongen har hele tiden vært en VM-billett

– Det ble vanskeligere enn jeg trodde. Det har blitt mange gode juniorer etter hvert. Nå under NM ble jeg litt overrasket over hvor mye nivået har økt. Heldigvis gikk det bra likevel, sier Valde.

Nittenåringen satte seg rett på flyet til treningssamling på Lanzarote etter helgas NM-konkurranser.

Reiste fra snøen

Sammen med medelever fra Valdres Folkehøgskole, bruker han dagene godt til trening. Litt rart føles det likevel å reise fra snøen rett før verdensmesterskapet.

– Heldigvis skal jeg heim på fredag og får kjørt på ski hele helga og ut i neste uke. Men det kan være godt å kople av litt. Da blir kvaliteten på øktene når jeg kommer heim enda bedre, sier isfjordingen.

Mål om topp ti

Avreise er allerede om ei uke, og første konkurranse er 16. mars. Valde er spent på hvor gode de internasjonale løperne er. Målsettingene har han likevel klare.

– Vi har to veldig gode norske løpere som jeg ikke har forventninger om å slå, men om jeg kjører optimalt håper jeg å kunne bli en av de tre beste norske løperne. Om jeg greier det vil jeg være fornøyd. Jeg har også som mål å være blant topp ti internasjonalt, fortsetter Valde.

– Råtass

Landslagssjef, Jo Mork, beskriver Valde som en råtass til å skøyte.

– Der er han blant de beste, og det skyldes nok bakgrunnen hans som langrennsløper. I likhet med Vidar og Guro Helde Kjølseth, er Amund en løper vi håper vi får mye glede av framover. Han er veldig bevisst på det han driver med, og skimiljøet i Isfjorden og på Åndalsnes har en skikkelig vinnerkultur. Det er virkelig guts i den gjengen der. De har gjort en god jobb, skryter Mork.

Han beskriver søskenparet Kjølseth som tøffe løpere.

– De har kjørt mye fjelltelemark. Det gir dem god balanse og trøkk i skia. De er tøffe, og det er viktig, fortsetter landslagssjefen.

Han vet at de norske løperne må bite fra seg om de skal kjempe i toppen under verdensmesterskapet.

– Mange av juniorene kjører også world cup og holder et høgt nivå. Flere tyske og sveitsiske løpere er veldig gode. Tøffest blir det å hevde seg for guttene, avslutter han.

Amund Morstøl Valde (19).