Børge Bjerkeli

Det var nemlig tiende gangen han sikret seg merke i massemønstringen. Bare en gang har Unhjem vært for sent ute til å klare merket i rittet som hvert eneste år har nærmere 25.000 deltakere. Øyvind kan fortelle at han var for sent ute til å klare merkekravet det året han gjorde unna jomfruturen mellom Rena og Lillehammer. Han hadde ikke den samme kjørestyrken den gangen som nå.

- Jeg var verken godt nok forberedt eller hadde det treningsgrunnlaget du bør ha for å klare merkekravet. De andre gangene har jeg klart merkekravet med relativt god margin. I år hadde jeg forhåpninger om at det skulle være mulig å kjøre ned mot bestenoteringen på 3 timer og 7 minutter, sa jubilanten som ble klokket i mål på 3 timer og 10 minutter. Det var sterkt med tanke på at de største lokale håpene hadde motvind det meste av rittet.

Jobber i Nordsjøen

Øyvind Unhjem visste at både kroppen og forholdene måtte spille på lag dersom det skulle være mulig å komme under bestenoteringen og kanskje lukte på totimerstallet. I Birkebeinerrittet er det mange som drømmer om å bryte den magiske tretimersgrensen. Øyvind har så langt ikke klart det og er usikker på om det noen gang er realistisk å håpe på at han vil klare det. For det er krevende å kombinere «sykkelsatsing» med jobbing i Nordsjøen.

Det er begrenset hvor mye sliteren får trent i de periodene hvor han er ute på jobb. Han trenger som oftest noen dager på land før kroppen og hodet er klar til å presse seg igjen. I juni hadde Unhjem planer om en ny start i Den store Styrkeprøven, men kom heim fra plattformen bare tre dager før rittet og endte opp med å sykle en litt kortere variant. Det ble Lillehammer-Oslo på han som har en bestenotering i styrkeprøven på 17 timer. Han er god for bedre tider.

Trener mye

- Syklingen har på sett og vis blitt en livsstil. Det er sosialt å være med på ritt og det er en fin måte å holde seg i form på, sa Øyvind som gjerne sykler 7.000-8.000 kilometer i løpet av et kalenderår. På senvinteren gjør han som flere tusen andre norske syklister. Unhjem setter kursen for Mallorca og den spanske solkysten for å få en god treningsuke eller to der før sesongen starter.

Øyvind fortalte til lokalavisa etter Birken at han ikke har planer om å gi seg med sykkel. Det gode kameratskapet og treningsgleden gjør at veteranen fortsetter så lenge han har motivasjon og glede til å holde hjulene i gang.

Beste raumaværing ble Børge Bjerkeli, som syklet på imponerende 2.59.24. Men motvinden i år bidro muligens til at han ikke fikk like god tid som i fjor, da han kom inn på 2.54.13.