Det er få jevnaldrende som er kapable til å holde følge når Peder Ringdal snører på seg joggeskoene. Måndalingen imponerte da han på søndag løp inn til en ny NM-medalje.

Peder kunne motta sølvmedalje etter at han hadde blitt nummer to i klasse 70-74 år i norgesmesterskapet i terrengløp. Den pensjonerte gårdbrukeren som fortsatt tar et tak på bruket som han har vært med og bygd opp, var fornøyd med sin egen prestasjon. Han konstaterte at det var lite å gjøre med vinneren denne gangen. Ringdal har medaljer i alle valører i NM-sammenheng. Det har også blitt fjerdeplasser. Han innrømmer gladelig at det er mer stas med medalje enn den sure fjerdeplassen. Det kan fort bli flere NM-starter.

- Jeg må nesten ta ett år om gangen ettersom jeg begynner å trekke på årene. Men det er ikke utenkelig at jeg stiller i Vik i Sogn og Fjordane dersom jeg holder meg skadefri, sier Ringdal som har vært lite plaget med skader. Han er i motsetning til de fleste som har nådd pensjonsalder i stand til å løpe. Det har nok sammenheng med at den nybakte sølvvinneren har vært i fysisk aktivitet det meste av livet. Både i jobbsammenheng og ikke minst på fritiden. Det har blitt mange økter etter at han i godt voksen alder begynte å konkurrere.

Løping fenger mest

- Jeg hadde passert 30 år da jeg fattet interesse for langrenn. Etter hvert ble det også løping, selv om det var skisporten som fenget mest på 70- og 80-tallet. De siste åra har det blitt lite ski, sier Peder som ble norgesmester i terrengløp i sin klasse på Lillehammer i 2010. Året etter gikk han til topps i Trondheim. Det er ikke sikkert at det blir med de to gullmedaljene ettersom han fortsatt er lett på foten og konkurranselysten er stor. Det er en kjensgjerning at det er tøffere å hevde seg så lenge han må bryne seg på utøvere som etter hvert blir yngre.

Sånn sett vil Peder ha et fortrinn dersom han stiller opp i norgesmesterskapet i terrengløp i 2019. Det året har han muligheten til å tilhøre den yngste årgangen som konkurrerer i 75-79-årsklassen. Ringdal har som i år har deltatt i nærmere 20 løp har ikke tenkt i de baner. Han tar som nevnt en sesong av gangen.

Peder regner med at det blir flere løp før han avslutter sesongen. Det er blant annet et par konkurranser på Hareid som er til vurdering. Den godt voksne karen er av det treningsvillige slaget ettersom det som oftest blir fire fem-ukentlige økter i terrenget eller på landeveien. Peder liker å variere og er flink til å ta seg frem på begge underlagene.