Karoline Bjerkeli Grøvdal og Jakob Ingebrigtsen tildeles Kondis’ gullsko som årets beste norske langdistanseløpere i 2022. Grøvdal vinner seniorskoen for 13. gang, mens Ingebrigtsen mottar sin 4. gullsko i seniorklassen.

Det kommer frem i en pressemelding fra Kondis.

Levert en sterk sesong

Karoline Bjerkeli Grøvdal har også vunnet skoen som landets beste juniorløper fire ganger, og dermed kan hun nå, i en alder av 32 år, plassere sin 17. gullsko på hylla. En sterk sesong ble krona med gull i EM terrengløp i desember. Jakob Ingebrigtsen har i tillegg til å vinne seniorskoen fire ganger også blitt tildelt juniorskoen fem ganger, så nå vil han i alt ha ni eksemplar av Kondis’ gullsko. I 2022 har han blitt både verdensmester og europamester på 5000 m, og han har tatt EM-gull i terrengløp. I tillegg har han gull fra EM og sølv fra VM på 1500 m som er en for kort distanse til å telle i denne sammenhengen. Det er styret i «Kondis – norsk organisasjon for kondisjonsidrett» som står bak kåringen, som også omfatter årets junior- og veteranløper. Vinnere av Kondis’ gylne løpesko for unge under 20 år er Ingeborg Østgård og Abdullahi Dahir Rabi. Østgård vinner gullskoen for andre gang og Rabi for tredje gang. På veteransida er det Vera Nystad og Ebrahim Abdulaziz som går til topps i kåringen. Både Nystad og Abulaziz har vunnet gullskoen to ganger før.

Kåringskriterier

I kåringen av landets beste seniorløpere legges det vekt på gode tider, mesterskapsprestasjoner og evnen til å holde et høyt nivå gjennom sesongen på distanser fra 5000 m og oppover. I juniorklassen er kriteriene de samme, men her teller distanser fra 3000 m og oppover.

Prisen til årets veteranløper (40 år +) tildeles til den med det beste resultatet målt etter de internasjonale veterantabellene, uttrykt i prosent av verdensrekordnivå. Statistikkdistansene fra 5 km / 5000 m til maraton teller, og resultatene vurderes etter WMA-tabellene (snittet av 1994- og 2020-tabellen) som gjør at en kan sammenligne resultater på tvers av alder og distanse. For juniorenes del skjeler vi også til World Athletics-tabellen siden vår WMA-kalkulator ikke omfatter 3000 m. Bare løpere som har bodd lenge nok i Norge til å være startberettiget i NM, er med i kåringen.