Slo norgesrekorden på treningsløp

Det lover godt for friidrettssesongen for Ingeborg Synstnes Hole.

Trening: På startstreken i Måndalen tirsdag kveld, der Ingeborg Synstnes Hole (nr. to fra ventre) løp 3.000 meter raskere enn noen andre 13-åringer her i landet har gjort før henne. Fra venste: Ida Synstnes Hole, Ingeborg Synstnes Hole, Lucas Tokle, Kristian Skjeflo Unhjem, Erlend Heinåli, Bjørnar Skjeflo Unhjem, Iver Synstnes Hole, Øyvind Unhjem, Andreas Hjelme og Haakon Lundkvist  Foto: Terje Hole

Sport

Det var under et treningsløp på 3.000 meter i Måndalen tirsdag kveld, at Ingeborg Synstnes Hole (13) gjorde et løp ingen andre på hennes alder har gjort før henne.

– Hun sprang 3.000 meter på 10.17. Jeg søkte opp resultatet i etterkant, og det er egentlig ikke en distanse som 13-åringer konkurrerer i, men det er ingen i Norge på den alderen som er registrert på den tida, forteller pappa Terje Hole til Åndalsnes Avis.

Den norske rekorden på 3.000 meter for kvinner holdes av løpedronningen Grete Waitz, og er på 8.31,75.

Pappa Hole forteller videre at forholdene i Måndalen ikke var helt optimale.

– Det var ikke spesielt gode forhold, med en del vind og slikt. Hadde forholdene vært optimale hadde hun nok løpt enda fortere, sier han.

Kanonløpet til Ingeborg vil heller ikke bli et godkjent resultat, siden det skjedde under en treningsøkt.

– Det er fordi det ikke skjedde under et stevne, forklarer Hole.


Gull og sølv på Ingeborg

Ingeborg Synstnes Hole var spent på hvor hun sto i forhold til de beste trønderne da hun reise til Selbu for å delta i Midtnorsk Mesterskap for aller første gang. Gull og sølv ble fasiten for sjuendeklassingen.


Aktiv

13-åringen fra Åndalsnes er aktiv innenfor en rekke idretter, og i tillegg til å drive med friidrett sparker hun også fotball, spiller håndball, står på ski og driver med turn. I vinter tok hun gull og sølv i Midtnorsk Mesterskap på ski i Selbu i Trøndelag, og i fjor gjorde hun det også godt under Ungdoms-Birken.

– Hun kom på førsteplass, og der var det også et bra nivå. Hun er veldig ivrig til å trene, sier Hole, og legger til at hun slekter på mora, Brynhild Synstnes, som kom på sjuendeplass under verdensmesterskapet i halvmaraton i 1994.

– Det er uansett treningen som avgjør om du blir god eller ikke.


Ingeborg helt til topps i Ungdoms-Birken

Ingeborg Synstnes Hole satte samtlige konkurrenter på plass da hun for aller første gang deltok i Ungdoms-Birken. Det var ingen av konkurrentene som var i stand til å følge sjetteklassingen i Lillehammer-terrenget.


Koronatrening

Hole driver en friidrettsgruppe på Åndalsnes, der Ingeborg er med sammen med søsknene Ida og Iver. Det er en sju-åtte ungdommer som er med, og vanligvis trener de på Setnesmoen. Koronaen har gjort at treningene ikke har gått helt som før.

– Det blir ikke noen løp, men vi springer en runde opp til Setnesmoen. Det virker som de har syns det har gått greit, sier Hole.

Koronaen har også fått konsekvenser for Åndalsnesløpet.

– Det skulle egentlig vært 16. mai, men ble utsatt. Det bruker å være over 500 løpere og tilskuere, og med de restriksjonene som er blir det vanskelig. Dersom det blir helt åpent igjen, slik det var før koronaen skal vi prøve å få det til, sier han.

Et arrangement tror han likevel vil gå som planlagt.

– Vi skal ha «Nesaksla opp» i september. Der er det ikke like mange deltakere, og det er lettere å sende folk opp puljevis, sier han.