Inviterer jegerne til trening, selv om ikke alle må ta skyteprøven i år

I år slipper de fleste storviltjegere å ta skyteprøven. Likevel inviterer skytterlagene til trening, oppskyting og sosialt samvær.

Klart for skyteprøve på Rauma Skytterlags bane i Rødven. Foran Ole Haukeberg (til venstre) og Kristian Kallmyr Lerheim. Bak fra venstre Ivar Aarseth, Torgeir Mølmen og Jonny Frilund.  Foto: Per-Kristian Bratteng

Sport

Både Rauma Skytterlag i Rødven og Isfjorden og Åndalsnes Skytterlag i Isfjorden tilbyr i år den obligatoriske skyteprøven. Rauma Skytterlag har skyting på torsdager, mens Isfjorden og Åndalsnes Skytterlag har skyting på onsdager til og med juli, og fredager i tillegg i august.

Begge skytterlag tilbyr skyteprøve for nye jegere og for aktive jegere som ikke skjøt opp i fjor. Og for alle dem som føler seg rustne, som har kjøpt et nytt våpen eller bare vil teste utstyret med treningsskudd, så har de gode fasiliteter å tilby.

Jørn Ole skjøt seg til finale

Jørn Ole Skiri er en svært så habil feltskytter. Det beviste Skiri på nytt da han skjøt 29 treff på den innledende feltrunden og sikret seg finaleplass.


Kravet til jegere er at de hvert år må avlegge og bestå en skyteprøve for å kunne delta på storviltjakt. Men under årets jakt vil skyteprøven fra i fjor også være gjeldende. Dette på grunn av smitteverntiltak i forbindelse med koronapandemien.

Spent på oppmøtet

Kristian Kallmyr Lerheim, fungerende leder i Rauma Skytterlag, er spent på om det kommer folk når de den første torsdagen i juni åpner for skyteprøve. Han vil likevel anbefale storviltjegerne, som ikke trenger å ta ny prøve, å komme på trening.

– I hvert fall: Kom på banen og tren. Og i år kan du være avslappa, du trenger ikke være nervøs for at du ikke klarer prøven, ler Lerheim, og forteller at flere jegere er litt nervøse foran den årlige skyteprøven.

– Får vi et år til på oss, så tror jeg nesten at jeg kan gi mat fra hånda

– Får vi et år til på oss, så tror jeg nesten at jeg kan gi mat fra hånda.


Han mener det er viktig at jegerne tar ansvar for egen jakt og ikke venter helt til september med å hente våpenet ut av skapet.

– Det er tross alt levende vilt det skal jaktes på, og som jeger har du et etisk ansvar i å levere et forsvarlig skudd. Det er du som jeger som er ansvarlig for at utstyret er i orden og at du kan stå for at jakta har skjedd på en forsvarlig måte. Da er den obligatoriske oppskytingen eneste måte å kontrollere det på, sier Lerheim.

Innskyting av våpenet

Også Kjetil Sæther i jegerutvalget i Isfjorden og Åndalsnes Skytterlag påpeker viktigheten av skyte inn våpenet.

– Det er viktig å trene, selv om du ikke trenger å skyte opp, sier Kjetil Sæther i jegerutvalget i Isfjorden og Åndalsnes Skytterlag. – Akkurat nå er det ikke så mange som kommer for å trene, men jeg regner med at de vil komme etter hvert, sier han.

Den årlige skyteprøven består av 30 treningsskudd som skal dokumenteres over to dager. Dessuten selve prøven som er fem skudd, uten fast anlegg, på 100 meters skive på en reinsfigur. Treffpunktet har en diameter på 30 centimeter. Man får prøve så mange ganger man vil, helt til alle fem skuddene er innafor.

Søker om å slå sammen skytterlagene

Holmemstranda har søkt om sammenslåing med Rauma skytterlag


Lerheim sier det er betryggende at jegerne kommer og skyter, både for jegerstammen og at de ønsker å bli kjent med våpenet sitt. Skyteprøvene er også et stort økonomisk bidrag til skytterlaget.

– En stor del av inntektene som skytterlaget har, er gjennom jegerskytterne som kommer for å avlegge prøve, sier Lerheim.

Skyteprøven koster 200 kroner å avlegge.

Ta med personlig utstyr

– I år må jegerne huske at de må ha med personlig hørselvern og eget liggeunderlag i kroppslengde. Og vi har ikke lov til å ha kaféområdet og toalettene åpne på grunn av smitteverntiltak, sier Lerheim.


I Isfjorden og Åndalsnes Skytterlag må skytterne melde seg på personlig. Betaling kun på Vipps.