Karoline Bjerkeli Grøvdal får sin 14. gullsko

Kondis’ gullsko deles i år ut til Karoline Bjerkeli Grøvdal og Jakob Ingebrigtsen

Karoline Bjerkeli Grøvdal får sin 14. gullsko.   Foto: Erik Johansen/NTB scanpix

Sport

Karoline Bjerkeli Grøvdal og Jakob Ingebrigtsen tildeles Kondis’ gullsko som årets beste norske langdistanseløpere i 2019. Karoline har vært suveren over mange år, og vinner gullskoen for fjortende gang.

Det er styret i «Kondis – norsk organisasjon for kondisjonsidrett» som står bak kåringen.

- I kåringen av landets beste seniorløpere legges det vekt på gode tider, mesterskapsprestasjoner og evnen til å holde et høyt nivå gjennom hele sesongen på distanser fra 5000 m og oppover. I juniorklassen er kriteriene de samme, men her teller distanser fra 3000 m og oppover. Karoline Bjerkeli Grøvdal har vunnet skoen som landets beste juniorløper fire ganger, mens hun har vunnet den ti ganger som senior, så dermed kan hun nå, i en alder av 29 år, plassere sin fjortende gullsko på hylla. Hun er ikke bare Norges beste langdistanseløper, men også en av Europas beste, noe hun viste da hun løp inn til sølv i EM terrengløp, skriver Kondis i en pressemelding.

Karoline Bjerkeli Grøvdal og Jakob Ingebrigtsen kan motta Kondis' gullsko som landets beste langdistanseløpere i 2019.  Foto: Bjørn Johannessen/Kondis

- Karoline har i år ikke løpt så mange løp fra 5000 m og oppover, men de hun har løpt, har holdt meget høyt nivå. Sølvløpet i EM terrengløp der hun bare ble slått av kenyansk-tyrkiske Yasemin Can, var imponerende. Avstanden ned til jenta på bronseplass var på hele 36 sekunder. Karoline satte i 2019 også ny pers på 5000 m med 14.51,66, et resultat som gir hele 98,08 i WMA-skår. Den som kom nærmest Karoline i kampen om gullskoen er skiløperen Therese Johaug. Hun imponerte de aller fleste da hun vant 10 000 meteren i NM på 32.20,86, skriver Kondis i pressemeldingen.

Jakob Ingebrigtsen har også mottatt gullskoen tidligere. Han er bare 19 år, men i 2019 klarte han likevel å vinne juniorenes gullsko for femte gang. I tillegg har han de to siste årene vunnet seniorskoen.