«Skyyyyyt!»

«Det var hands!!»

«Måååål!»

«Han bare filmer!!»

110 barn fra 2. til 8. trinn fra hele kommunen, iført røde T-skjorter har løpt, dribla, sparka, scora, triksa, krangla, svetta, tryna, filma, grått og skratta.

Det er årets Tine fotballskole som går av stabelen, arrangert annethvert år av fotballgruppa i Isfjorden og Åndalsnes. I år var det ÅIF sin tur.

– Dette er først gang skolen pågår på dagtid. Jeg tror det er veldig bra, en slags SFO, sier daglig leder i ÅIF, Aksel B. Skjølsvik.

Fotballskolen er fulltegna. For mange er det et kjærkomment avbrekk på tampen av en lang skoleferie – og et fint sted å møte jevnaldringer fra andre steder i kommunen.

– Før har det vært litt skummelt å reise til Åndalsnes. Det er det ikke nå lenger, sider Trond Svensen fra Måndalen, som har med tre sønner til fotballskolen.

Engasjert

– Det er kjempeartig her, terningskast 5, mener Noah Frostad Glomstad, som skal begynne i 5. trinn.

En spennende kamp mot jentene i samme klassetrinn er akkurat blåst av på slutten av dag to.

– Man glemmer jo nesten at det bare er en treningskamp, ler en jentemamma som har sett på de siste minuttene av dramaet som akkurat har endt uavgjort.

Det er et mange andre som har glemt at det «bare» er treningskamp også. Det er jenter mot gutter på flere baner – og mye prestisje ute og går.

– Artig

Hver dag starter med samling på tribuna og fordeling til ulike poster.

Etterpå er det øvelser, med vendinger, heading og løp mellom kjegler før dagen avslutter med kamper.

– Det er så artig. Vi får gjort mye mer enn vi gjør på treninger og holder også på lenger, sier Hans Mikal Silset Nakken.

– Det er kjekt fordi vi lærer mange nye ting, sier sjuåringene Birgitte, Elise, Oda og Noomi fra Åndalsnes.

Erfarne trenere

Skjølsvik har fått hjelp av ni instruktører.

En rekke av dem er unge fotballspillere sjøl. I tillegg har han fått med seg tre veteraner til å bidra på det grønne dekket.

– Jeg er veldig glad jeg har for meg tre så erfarne trenere, sier Skjølsvik. Olger Staurset, Odd Bjørn Alnes og Guttorm Sylte har til sammen vært gymlærere og trenere i bortimot tre mannsaldre.

– Dette er kjekt og det er skikkelig innsats på deltakerne, sier Alnes.

– Veldig artig. Det er så mange forskjellige typer. I varmen er det noen som blir litt på felgen og lett tar til tårene. Da må vi trøste, men man kan jo ikke dulle for mye heller, sier Sylte.

VM til slutt

På tredje og siste dagen, onsdag, er det også øvelser først, før det hele skal avsluttes med «VM».

– Nå skal alle lagene få være hvert sitt land, sier Skjølsvik. Det blir alt fra treer- til nierfotball avhengig av alder.

Før lunsj er barna i full gang med å øve seg til de viktige «VM-kampene» etterpå.

– Ja, vi gleder oss til VM, svarer Helge fra Eidsbygda på spørsmål.

– Hva er taktikken?

– Score mååååål!