Norges Håndballforbund Region Nord har tatt initiativ til å møte 20 kommuner. Ti kommuner som har kapasitetsproblemer i idrettshallene, og ti kommuner som tar betalt når barn og unge trener, – deriblant Rauma kommune.

For i august i fjor bestemte politikerne i Rauma seg for å fjerne ordningen med gratis halleie for barn og unge. Ifølge daglig leder i Norges Håndballforbund Region Nord, Svein Olav Øie, betyr det en årlig utgift på 200.000 kroner håndballgruppene i Isfjorden IL og Åndalsnes IF. I en oversikt viser han også at blant de tolv kommunene i fylket som tar halleie, er det kun Averøy som tar mer enn Rauma.

– Folk faller fra

Sportslig leder i Isfjorden IL, Tor Erling Vik, pekte i tirsdagens møte på det han mener er konsekvensene:

– Vi forsøker å holde treningsavgiften til barn og unge på et minimum, og har heller flyttet de ekstra kostnadene over på seniorspillerne. Men vi ser at flere og flere faller av også der. Budsjettet vårt går omtrent i null, vi har ikke noe å sjonglere med. Vi berget drifta i fjor med salg av dopapir.

– Ikke så dyrt med idrett her

Ordfører, Lars Olav Hustad sa blant annet dette:

– Sammenliknet med andre kommuner er det ikke så dyrt å være med på idrett i Rauma. Samtidig er ikke beløpet til halleie verdens største, og det er klart at vi kan diskutere om vi skal ta den ned igjen. Men mange bekker små gi som kjent en stor å. Fjerner vi leia, må vi ta 200.000 kroner fra noe annet.

– Aktivitetshemmende

Også daglig leder og trener i håndballgruppa i Åndalsnes IF, Torkild Åndal, fortalte om utfordringer knytta til den økte halleia.

– Vi bruker mye ressurser på å skaffe disse pengene.

Rådmann Toril Hovdenak fortalte at bakgrunnen for at hun innstilte på å fjerne gratisordninga, blant annet var at undersøkelser viser at ungdom sjøl ønsker ressurser inn mot andre typer aktiviteter, som for eksempel skrivekurs og teater.

– Ordningen ble også misbrukt av voksne som trente i tida for barn og unge. I tillegg opplevde vi at ei gratis ordning skapte et større press på halltidene, sier hun.

Kan gjøre som fotballen?

Øie i håndballforbundet sier at målet med møtet er at håndballen i Rauma skal få ressurser til å heve kvaliteten på innholdet i treningene, slik at de klarer å holde på ungene.

– At de må bruke tid og ressurser på å skaffe penger til halleie er aktiviteteshemmende.

– Ser du noen løsning for Rauma?

– Det virket som at ordfører og rådmann var villig til å se på ei løsning der klubbene kan være med på å drifte hallene sjøl, og på den måten få redusert halleie. Det vil også gi større eierskap til hallene, og det er relevant for det de driver med. Det er også gode erfaringer med slike løsninger fra andre plasser, sier han.

– Har ikke konkludert

Ordføreren sier etter møtet at dette var et dialogmøte, og at det ikke ble konkludert.

– Men jeg har bedt rådmannen se på flere mulige løsninger. Det er uansett noe som må ses på i forbindelse med budsjettbehandlingen til høsten.

Hustad sier han også kom med ei sterk oppfordring til Håndballforbundet om å se på totalbelastningen på hver enkelt unge.

– Treningsavgiftene her i Rauma er ikke høge sammenliknet med andre plasser. Og vi vet at andre plasser er det høge treningsavgifter, det til tross for gratis halleie. Jeg synes de bør presentere en tabell som viser totalbelastning, og ikke hvilke kommuner som har gratis halleie og ikke, sier han.

Diskuterte: Ordfører Lars Olav Hustad, rådmann Toril Hovdenak, Tor Erling Vik i Isfjorden IL og leder i idrettsrådet, Odd Ivar Røhmesmo. 8Foto: Ellinor Rørvik Lothe Foto: Ellinor Rørvik Lothe