Flere Åndalsnes Avis har snakket har lurt på hvor det blir av partiprogrammene, som normalt kommer ut i postkassene i tiden før valget.

En kjapp ringerunde til partiene gjør det klart at i år ikke blir noen unntak. Noen av partiene er allerde i gang, mens for resten kommer programmene ut i løpet av et par uker.

- Håper folket vil vite hva vi står for

Magnhild Vik, Senterpartiets ordførerkandidat, forteller at de har pakket fylkespartiprogrammet og det lokale programmet, og at de vil kjøre de ut til husstandene i Rauma i løpet av uka som kommer.

- I tillegg har programmet vårt ligget ute på Facebook ganske lenge allerede, og der oppdaterer vi jevnlig. Vi har også stått på stand og skal fortsette med det fram til valgdagen, forteller hun.

- Føler du deg trygg på at velgerne vil være godt informert om hva Senterpartiet står for før valget?

- Jeg håper det. Valgkampen er en stor dugnad for å få ut budskapet vårt. Vi prøver å være flinke til å følge opp de henvendelsene og spørsmål vi får fra velgerne, eksempel på Facebook, slik at folk skal vite hva vi står for og hva vi ønsker å gjøre i de neste fire åra, sier Vik

- Vi er godt igang!

Høyre er blant de som allerede har fått ut partiprogrammet sitt til endel husstander.

- Vi ligger godt an. Vi har gått fra dør til dør i Åndalsnes og Isfjorden, og vi skal banke på flere dører før valget. Neste helg skal vi blant annet ut på nordsida og snakke med folk. Vi klarer desverre ikke å besøke alle husstander, men alle skal ha fått partiprogrammet i posten i løpet av neste uke, sier ordførerkandidat Lars Olav Hustad.

Også Høyre er aktive på nettet.

- Vi bruker Facebook mye, og presenterer kandidatene våre og hjertesakene våre der. Vi håper at velgerne skal være godt informert før valgdagen. Vi har vært med å vedta en samfunnsplan for kommunen, og denne danner grunnlaget for hva vi ønsker å satse på i årene som kommer, sier Hustad.

- Ingen vits å kjøre ut for tidlig

Arbeiderpartiets program vil bli kjørt ut rundt to uker før valgdagen, forteller Per Vidar Kjølmoen.

- Dere synes ikke det er sent?

- Nei, det synes vi er passe. Det er ingen vits i å sende det ut så tidlig at folk har glemt det som står der før valget; vi ønsker at velgerne skal ha programmet vårt friskt i minne når de går til valgurnene. I tillegg har vi presentert programmet vårt på Facebook, så de som er interessert har muligheten til å se hva vi står for blant annet der. Programmet skal også ligge på hjemmesidene våre, men grunnet en teknisk feil ligger det ikke ute akkurat nå, sier han.

- Føler du deg trygg på at dere får fram budskapet godt nok?

- Vi kan alltid være bedre på å informere, men vi gjør det vi kan, både ved å bruke internett og å møte folk på stand. I valgkampen så langt har vi sett at partiene er flinke til å love hva de skal få til, men jeg synes det er synd at ikke flere tørr å ta kontroversielle standpunkt, sier han.

KrF ikke på Facebook

KrF forteller at deres partiprogram blir sendt ut med posten i løpet av kort tid. Partiprogrammet ligger ute på nettsiden til partiet, men de har ikke prioritert egen Facebook-side.

- Vi kunne nok hatt en lokal Facebook-side også, men det står på kapasiteten. Man skal ha tid til å følge det opp, forteller han.

- Følger du deg trygg på at dere klarer å få ut budskapet?

- Det er alltid vanskelig å nå ut, og det er ulik interesse for å sette seg inn i politikken før valget. Jeg håper for eksempel at paneldebatten som skal arrangeres, og det at vi står på stand kan bidra til at folk blir godt informert om hva vi og de andre partiene står for. Det er de som ikke er spesielt interessert som er den største utfordringen, mener han.

- Programmet har vært klart lenge

Venstres ordførerkandidat Arne Steffen Lillehagen forteller at partiprogrammet har vært på plass lenge, og at det blir distribusjon som tidligere år. Velgerne får snart partiprogrammet i posten.

- Er det tidlig nok, synes du?

- Ja, det kan man jo spørre seg. Jeg er ikke uenig i at det kanskje burde vært ute før, men for de som er interssert, har informasjon vært tilgjengelig blant annet på nettet, og vi har stått på stand. Jeg kan jo stille deg spørsmålet tilbake, er lokalavisa tidlig nok ute med valgstoffet i år?

Tror du dere klarer å nå ut godt nok til at velgerne er tilstrekkelig informert før valget?

- Vi i Venstre satser på jevnt politisk arbeid, og har vært veldig aktive med forslag og innspill i de politiske møtene. Vi kommer ikke med en masse løfter nå tre uker før valget, men håper folk har fått et godt inntrykk av hva som er viktig for oss gjennom det arbeidet som blir gjort gjennom hele året. På generelt grunnlag er det er kanskje tvilsomt om vi politikere når ut godt nok. Valgdeltagelsen er ikke den høyeste i Rauma, men for de som er interesserte i å sette seg inn i sakene, så skal informasjonen være tilgjengelig, sier Lillehagen.

- Facebook er en god kanal

Ordførerkandidaten til Sv, Marco Scarfi, forteller at de også, så snart som mulig skal få partiprogrammet ut i postkassene til så mange de kan. I tillegg sprer de flyerne med plattformen til Sv og samarbeidspartiene Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

I tillegg mener han at det viktigste er å møte folk, snakke med dem og svare på spørsmål.

- Facebook er for eksempel en god kanal. Der får vi spørsmål vi svarer på, og vi har mulighet til å spre budskapet vårt, sier han.

- Usikre på dato

Rauma FrP har foreløpig ikke helt landet på dato får når partiprogrammet skal ut i postkassene, men lover at alle husstander skal ha fått partiprogrammet i god tid før valgdagen.

- Det er ikke så godt å vite akkurat hva som er det mest gunstige tidspunktet å sende ut, men programmet har vært klart veldig lenge. Det finner man også på nettet, sier Ronny Antonsen, som er 2. kandidaten til partiet.

FrP er også blant dem som synes det er viktig å snakke med folk.

- Vi står på stand i sentrum, og vi skal også til bygdene å møte folk der. Det er ulik interesse blant innbyggerne for politikk, og man må finne en balanse i hvor, når og hvor mye. Vi føler oss likevel trygge på at velgerne skal vite hva partiet vårt står for før valget, sier han.