10.juli stod boredekksarbeideren Vegard Dahle uten jobb. Nå bygger han sitt eget verksted i Isfjorden.

28-åringen tar imot på Finnmarka, et stykke i lia ovenfor Breivika. Der er han i full snekring på sitt mekaniske verksted; 230 kvadratmeter grunnflate der det blant annet blir et fullisolert verksted, lagerplass og arbeidsrom. I andreetasjen blir det 108 kvadratmeter oppholdsrom, kontor og lagerplass.

Det som kunne sett litt svart ut, har Vegard snudd til noe positivt.

– Jeg skal starte et mekanisk verksted – jeg skal påta meg jobber med reparasjon av anleggsmaskiner, landbruksmaskiner, biler og småreparasjoner som sveising. Jo mer variert, dess bedre er det, sier han.

Stor egeninnsats

Han har bygd alt sjøl, med mye dugnadshjelp og stor egeninnsats: Tømmeret er delvis høgd sjøl, han har fått skåret materialer hos onkelen sin og vegen opp til verkstedet og grunnarbeid har han sjøl tatt hånd om. Også snekkerarbeid gjør han sjøl. Dermed har han klart å holde kostnadene nede; så langt har han brukt bare én million kroner.

– Men jeg kan ikke klage på dugnadsånda for å hjelpe til, sier Vegard, først og fremst med sin far i tankene:

– Vi har gjort dette sammen; jeg og min pensjonerte far som ikke har merket så mye til sin pensjonisttilværelse, ler han.

Skal, skal ikke

Tirsdag skal han delta på kurset «Skal, skal ikke» – et dagskurs for dem som tenker på om de skal starte bedrift eller ikke.

Daglig leder Solveig Brøste Sletta i Nordveggen, som er HoppID-kontor i Rauma, mener Vegard gjør et riktig valg med å ta kurset, også for å skaffe seg et større nettverk:

– Det er veldig mye å tenke over når du skal starte bedrift. Organisasjonsform, rekkefølge du skal du gjøre ting i. Kurset tar for seg det praktiske du må vite, sier Sletta, som tror det er flere enn Vegard som har mistet jobben og som vurderer hva de skal gjøre.

– Vi har sju deltakere, men vi håper på flere, sier Sletta med klar oppfordring til nølere.

Sletta minner om at det ikke er alle som skal eller bør starte egen bedrift.– Kanskje skal en bruke kurset til å se at en ikke skal starte opp, sier hun.

Ble nedbemannet

Vegard jobbet offshore som boredekksarbeider i selskapet Archer. De siste to åra er staben halvert. Med åtte års ansiennitet var han en av dem som måtte gå i den siste runden.

– Hvordan var den følelsen?

– Jeg var ikke overrasket, men en blir litt bitter likevel – sjøl om det var forventet.

– Hva måtte du i den situasjonen gjøre sjøl?

– Bygget hadde jeg begynt på i forvegen og hadde alltid en tanke om å starte opp med verksted. Da jeg sto uten jobb, ble verkstedet mer innrettet som en 100 prosent-jobb enn et deltidsfirma. Den eneste forskjellen er vel at det nå blir enda hardere satsing.

Vegard har fagbrev som boredekksarbeider og har i tillegg teknisk fagskole.