Foredraget heter «Ta vare på deg sjøl» og handler om hvordan man kan kose seg mer og samtidig bli tolv år yngre på tolv uker.

- Jeg er yngre nå enn da jeg fylte tretti

Biologisk alder

– Er det mulig?

– Ja, det er akkurat det er. Det er et beskjedent anslag. For bare ved noen enkle øvelser kan du få en biologisk alder som synker med tolv år på tolv uker. Dersom du legger til kosthold og det mentale i tillegg så kan du bli både tjue og tretti år yngre i biologisk alder.

Nordstrand mener at vi moderne mennesker er rammet av framskyndet aldring.

– Mer enn 50 prosent av befolkningen er rammet av aldersrelaterte helseplager, som blir framskyndet av måten vi lever på. Du har 25-åringer som kan ha en biologisk alder på 65- 70 år. De kan slite med lite overskudd, smerter, dårlig nattesøvn svingende humør, svekket muskelkraft, dårlig kondisjon og dårlig konsentrasjon og hukommelse.

Forventet levealder

Norge hadde i mange år den høgest forventa levealderen i verden.

– Etter krigen økte velstanden, og levealderen økte. Men nå gjør vi livsstilsvalg som forringer livskvaliteten og tar år fra livet. Dette grunnet ting som overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer, psykisk plager og kreft.

Ville tatt bedre vare på hest

– Det er et paradoks at dersom vi hadde investert i en travhest til mange millioner, så ville vi vært mer nøye på mat og hvile og helsetilstanden til den hesten enn vi ville vært til vår egen kropp.

I sitt foredrag, og i sin nye bok, kommer Nordstrand med helt enkle tips som skal gjøre det lettere for folk å ta tida tilbake.

– Jeg vil også lære de som kommer noen enkle øvelser for avstressing. For stress gjør også at vi eldes før tida. Det blir også tips om enkel fysisk aktivitet og øvelser som du kan gjøre.

Tarmfloraen

– Det finnes haugevis av eksperter som gir ut bøker og holder foredrag om dette. Hvorfor skal folk høre på deg?

– Helt ærlig har jeg ikke sett sjølhjelpsbøker om framskyndet aldring før. Mitt fokus er trinnvis kan endre, kose seg mer og ta best mulig vare på kroppen. Alt er basert på erfaringsbasert kunnskap og forskning.

Hun er klar på at dette ikke skal dreie seg om forfengelighet, kroppspress eller slanking. Det dreier seg om at vi eldes i en takt som gjør at maskineriet ikke henger med lenger.

Som rusmisbruk

Nordstrand er utdannet lege, er kognitiv terapeut og hun har mer enn 25 års klinisk erfaring. Hun har jobbet med rusavhengige i tjue år ved St. Olavs i hospital og ser mange likhetstrekk med det å få folk til å endre matvaner.

– Det er de samme områdene i hjernen som både rusmidler, sukker og andre usunne matvarer fungerer på. Dette gjør at vi får et matsug som trekker oss mot feil hyller i butikken. Så foredraget mitt dreier seg ikke bare om hva du må endre, men det skal skape inspirasjon slik at du får lyst til å endre vaner.

Seks barn

Sjøl har hun en hektisk hverdag. Både på grunn av jobb og fordi hun er seksbarnsmor. Det er likevel ingen unnskyldning til å ikke lage middag fra bunnen av.

– Det tar ikke særlig mer tid å lage middagen fra bunnen av enn det tar å steke en ferdigpizza. Og dersom det er for travelt å spise middag kl. 17, spis heller et enkelt måltid da. Og så lager dere middag når dere kommer heim på kvelden. Ikke tell kalorier. Lag næringsrik mat. Med min metode er det plass til dessert hver dag om du vil.

Vil inspirere

Det er slike tips hun vil komme med i foredraget sitt i Rauma kulturhus. Og hun lover at foredraget er morsomt og ikke formanende:

– Målet mitt er at alle skal kunne nyte utgaven av seg sjøl som de kan bli, og så være fornøyd med den de er. Både gjennom bøkene mine og med slike foredrag.

Vil ha mer grønt i kosten