Lørdag 19. juni skulle Mittet en tur sørover sammen med datter og to små barnebarn.

Allerede ved ombordstigning på Åndalsnes reagerte hun, datteren, og flere medpassasjerer på en mann som kom om bord. Sammen med datteren bestemte hun seg for å sette seg lengre unna vedkommende.

– Datteren min forsøkte å snakke med ham, men han svarte noe uforståelig på russisk, forteller Mittet.

Slo og fektet

Både NSB og Lesja og Dovre lensmannskontor bekrefter historien.

Allerede kort tid etter avgang ble det klart at russeren var ustabil. Mens guidinga foregikk på høgtaleranlegget begynte russeren å fekte med armene og slå i stolsetet foran seg.

– Først tenkte jeg "bevares, er han så begeistret for naturen", sier Mittet.

Men ikke før hadde hun tenkt tanken så reiste russeren seg og kom direkte mot stolen der hun satt. Han tok tak i hendene hennes, dro og ristet i dem.

Passiv engelskmann

Siden flyttet han grepet til skuldrene til den vettskremte kvinnen, som hele tiden forsøkte å be ham roe seg ned.

Da tok han tak i hodet hennes og bøyde det bakover. Mittet satt alene i en gruppe der to seter er vendt mot hverandre. Datteren og barnebarna satt i stolrekken bak. Sistnevnte prøvde også å roe ned mannen, og samtidig skjerme barna fra det som foregikk.

– En engelskmann satt vis-à-vis meg og han bare satt der uten å hjelpe, forteller Mittet.

Trigget av motstand

Til slutt griper russeren tak i hendene hennes og brekker dem bakover slik at de kommer bak seteryggen, mot datteren. Datteren tar tak og holder imot, i et forsøk på å hindre skade på sin mor.

Russeren forsøker også å ta veska. Mittet er nå skikkelig redd, men merker at dess mer motstand eller lyder hun lager, dess villere blir russeren. Dette skjønner også dattera som gjør sitt beste for å roe begge to.

– Heldigvis kommer en tredje kvinne oss til unnsetning. Det viser seg at hun er politi. Hun henter konduktøren og to andre karer.

Politivakt på sjukehuset

Russeren blir tatt inn i nabovogna og holdt fast, og døra mellom de to vognene blir stengt.

– I ettertid har jeg tenkt mye på hvordan dette skulle gått om mannen hadde hatt kniv eller liknende, sier offeret, som enda er rystet når hun forteller sin historie.

– Politiet fikk melding klokka 10.01 om en russer som sparker og slår i alt og virker til å være helt ute av kontakt med omverdenen, bekrefter Tor Jørgen Bøe, ved Lesja og Dovre lensmannskontor.

Mannen ble hentet av lovens håndhevere på Dombås, og brakt til sjukehus på Lillehammer.

– Han fikk politivakt på sjukehuset til ut på kvelden, da vi avsluttet saka fra vår side, forklarer Bøe.

Langvarig fyll

Russeren skal ha drukket alkohol over lang tid, og han ble - ifølge politiet - regnet like mye et medisinsk tilfelle som et psykiatrisk tilfelle.

Bøe finner ikke noe om at mannen, som er født i 1980, skal være kjent fra politiet fra før. Han skal heller ikke være asylsøker, men hatt et arbeidsoppdrag på Sunnmøre.

– Vi har rutiner å følge under slike omstendigheter, og de har blitt fulgt. Forholdet er anmeldt, sier Tove Sylte ved NSBs kontor på Åndalsnes.

Skryt til konduktøren

Konduktøren i saka ønsker ikke å uttale seg overfor Åndalsnes Avis, men den forulempete kvinnen skryter av ham.

– Konduktøren viste stor omsorg for oss resten av togturen og han ringte også dagen etter for å høre hvordan det gikk.

– Ble du fysisk skadet?

– Nei. Jeg var litt øm etterpå, men det gikk over. Men jeg ble forferdelig skremt, og det sitter i meg enda, sier Mittet.