OM SEKS DAGER åpner den nye rådhusplassen og byparken på Åndalsnes. Her er det brukt millioner av kroner. Penger som jeg og du har bidratt med gjennom skatteseddelen. Kommunen har brukt av sine midler, det har også kommet en betydelig «skjerv» fra staten. Standarden på sentrum tar, etter mitt syn, flere helt nødvendige steg opp. Det var på høg tid med fornying i sentrum. Målet er at bykjernen skal friste enda mer enn den har gjort de seinere åra, ikke minst for handlende. Sentrum har på enkelt e områder vært til forfalls; det burde vært feiret med norske flagg, sjampanje og konfetti – som de ansatte og butikkene i Raumasenteret gjorde da det arbeidet med å heve statusen kom i gang. Neste skritt nå bør være å pusse opp flere av forretningsgårdene i sentrum; de er fortsatt til forfalls.

DET ER IMIDLERTID alvorlig at butikker kan forsvinne fordi omsetningen har sviktet grunnet arbeidet som har pågått. Flere har krevd kompensasjon; de kommer ingen veg med det. Men når det er sagt bør administrasjon og politikere ta signalene på alvor uten at jeg mener de bør tilby ei «redningspakke».

Jeg har altså ingen vansker med å se at det har vært utfordrende for de som driver med handel i sentrum. Om det ikke er en direkte kompensasjon så er det et plaster på disse sårene at man frister handlende om ei uke til å være med i trekningen på en gavesjekk på 50.000 kroner, når det blir storslått festivitas i forbindelse med åpningen av rådhusplassen. Det kommer noe nytt, noe spennende og noe som er utviklende.

Det er dratt i gang aktiviteter i sentrum hver helg utover sommeren; ikke så sikker på at alle bygdene setter ubetinget like stor pris på at «alt» skjer i sentrum. Noen av dem har buadager og andre dager; de frykter kanskje at de ikke får så mange besøkende som ønsket, av den grunn. Jeg tror heller at jo flere aktiviteter jo flere besøkende; fastboende som turister. Noen vil si at vi ikke er flere enn at arrangement bør koordineres. Jo, til en viss grad. Men ikke for enhver pris.

TORE KLOKK drar i gang høydepark på Verma. For ikke lenge siden ble forslaget Via Ferrata lansert under Nesaksla. Og så vet vi at Romsdalstrappa ble en knallsuksess, og jeg tror også at Tindesenteret midt i hjertet av Åndalsnes trekker flere besøkende til sentrum og kommunen. Turmålene er mange godt i gang med. Og så er fjellfestivalen bare ei uke unna med utallige arrangement ei uke til ende. Jeg skal jobbe og gleder meg til å følge arrangement på nært hold. Jeg synes programmet er tiltrekkende og variert. Den som ikke finner noe spennende her, leiter ikke godt. Spør du meg.

RAUMAROCK er vel en måned unna. Bruker du noen minutt på rockeavisa vår som kom ut på torsdag så sier jeg som en kollega av meg sa «Etter å ha lest rockeavisa fikk jeg virkelig lyst til å delta i år». Litt sånn opplevde jeg det også. Rockefesten i sentrum er væravhengig. Å balansere et regnskap er en vanskelig oppgave for dem som arrangerer, for å si det mildt. Åtte pluss og regnskyll en av dagene betyr antakelig et kraftig minus på bunnlinja.Vi er trauste romsdalinger som bør tar vi på oss «optimisthatten». Hver og en av oss kan vi bidra til at rocken får oppleve det tredje året på rad med et aldri så lite overskudd.

TIL SJUENDE OG SIST handler det om hvor bevisst vi er til å delta. Til å støtte opp. Og så bør vi balansere kritiske innvendinger og gleden over det som mange faktisk klarer å skape, gjennom sin profesjon og gjennom alt det fantastiske dugnadsarbeidet som legges ned. Jeg våger den generelle påstanden om at kritikerne, gjerne de som har flest innvendinger, som regel er de ikke står først i køen når dugnadsjobbene skal fordeles.

God helg!

Lars Smisethjell redaktør