Åndalsnes sentrum er ikke akkurat en arkitektonisk perle, men byen har sin sjarm. En sjarm som Rauma kommune har ytret ønske om å beholde og videreutvikle gjennom den nye sentrumsplanen.

ARKITEKTUREN FRA 50 – tallet har sitt særpreg og blir den rendyrket – som man nå egentlig må - husene står jo der- kan Åndalsnes sentrum få en viss gjennomgangstone. Men med den vegen utbyggingen og planene går nå, kan jeg ikke se den røde tråden.

I DENNE SPALTEN har jeg også tidligere tatt tak i kommunens iver etter å rive gamle bygg, og jeg blir ikke helt ferdig med det. Kolleger har også i samme spalte, skrytt av Åndalsnes sitt svar på Oslos Aker Brygge; det nye næring – og leilighetsbygg som er planlagt i Havnegata. Et bygg som skal erstatte de gamle bryggerhusene, eller som noen kaller det; et område som byen vår ikke bør være bekjent av.

DER ER DET nok øynene som ser. Rett nok er de gamle trehusene og bryggene slitne og kan trenge en oppussing, men etter mitt syn er det feil å rive. Slike hus viser Åndalsnes sin historie. Et historieløst bysentrum, er uten sjel, mener jeg. Jeg har i sommer hatt mange tilreisende på besøk som ikke har sett stedet før. Gjennomgangstonen har vært at; jo, det er en del mindre pene hus her, men de små perlene oppveier dette. Da trekker de frem de hus som nå kommunen vil rive.

DET ER KANSKJE ikke så lett å finne sjarmen i noe man har gått og sett på hele livet. Man vil ha noe nytt. Men er det den beste og eneste vegen å gå? Tindesenteret blir nok flott, men passer det inn- ved siden av Skysstasjonen og i en by med en helt annen stil?

DET ER OGSÅ EN annen sak som har forundret meg. Som den første husbygger på Frydenlund vest, brukte vi lang tid på å finne rett plassering av huset. En plassering der vi fikk utnyttet både utsikt og sollys på den beste måten. Vårt valg var ifølge kommentarer i etterkant, helt bak mål. Huset lå jo den gale veien. Sol og utsikt til fjella, skjønte de ikke så mye av. Resten av byggefeltet har sine hus vendt motsatt vei, med terrassen i skyggen, men med utsikt til Rauma elv. Det er jo også fint, men ikke optimalt, etter min mening.

RAUMA HAR EGENTLIG mange flotte potensielle boligområder, som det kunne vært gjort noe med. Look To Drammen. Der har de bygget ut mot elva og fått flotte leiligheter rett ved vannkanten. Det bringer meg til kommentarens viktigste punkt, nemlig utnyttelse av arealene på Øran. Jeg vet det sitter noen i fylket som har meninger og regler om utbygging der, men har det noen gang vært undersøkt mulighetene for boligtomter på området- for eksempel langs Rauma elv?

EN TUR PÅ STIEN rundt bruene kan vekke til live kreativitet i så henseende. Spesielt området langs elva bak Rauma Senter, kunne blitt et flott boligområde- tilsvarende det man nå planlegger i sentrum. Der passer det inn – OG man trenger ikke å rive noen gamle hus.

GÅR MAN LANGS elva nå, kan man undres over at et så flott område – også med en tilrettelagt sti forbi- ikke blir utnyttet bedre. Nå er det søppelbøtter og annet «rot» som dominerer den flott solhellinga bak senteret. Hvorfor ikke lage en kafé der – med gjennomgang fra kjøpesenteret ut mot elva? Man kan nesten si at Rauma Senter ligger den gale veien!